Màxima tensió entre l'Iran i Israel abans del trasllat de l'ambaixada dels EUA a Jerusalem

Una tensió que aquest divendres s'ha torna a fer evident a la Franja de Gaza amb un palestí mort

Txell FeixasActualitzat

Màxima alerta a Israel pels múltiples fronts oberts. Aquest dilluns s'ha de fer efectiu el trasllat de l'ambaixada nord-americana a Jerusalem, una ciutat que avui està més blindada que mai. El trasllat coincideix amb el 70è aniversari de la creació de l'estat d'Israel, així com la vigília de la Nakba, l'expulsió dels palestins.

Una situació d'extrema tensió que aquest divendres s'ha torna a fer evident a la Franja de Gaza, en l'últim divendres de protestes per reivindicar el dret al retorn. Almenys un palestí ha mort i hi ha diversos ferits.

L'altre front obert és l'enfrontament de les últimes hores amb l'Iran al nord del país, a la zona ocupada dels Alts del Golan. Una ofensiva que els experts creuen que s'aturarà perquè al marge d'escalades verbals, ni a Israel ni a l'Iran els interessa anar més enllà ara mateix.

La tensió s'ha disparat després del primer atac de l'Iran i la resposta del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, la més contundent en dècades sobre territori sirià. Netanyaju justifica que l'ofensiva ha estat proporcionada.

Benjamin Netanyahu, primer ministre israelià:
 

L'Iran ha creuat la línia vermella. La nostra reacció n'ha estat la conseqüència. L'exèrcit israelià ha executat l'atac més extens contra objectius iranians a Síria.

 
Però l'Iran --després de desenes d'atacs israelians amb morts entre les seves files-- al·lega que té dret a defensar-se d'una agressió sense fonaments. De moment, els experts no preveuen nous enfrontaments de manera imminent, perquè a cap de les dues parts li interessa ara una escalada més intensa.

Eldad Pardo, Departament d'Estudis Islàmics Universitat Hebrea de Jerusalem:
 

Penso que aquesta ronda d'atacs ha finalitzat. Si revisem el que diuen els líders i els mitjans iranians, estan ignorant la crisi, li treuen ferro. Ara estan concentrats en l'acord nuclear.


I Netanyahu --entenen els analistes-- ja hauria aconseguit una part del que volia aprofitant el seu bon moment amb Trump. Via lliure per desterrar tan lluny com pugui les forces iranianes i Hezbollah instal·lades a Síria, els seus grans enemics. Sense posar en perill, això sí, ni el règim d'Al-Assad ni tocar posicions russes, la línia vermella que li ha posat Putin.

 

ARXIVAT A:
IranSíriaPròxim Orient Estats UnitsIsrael
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut