Flamencs al Delta
Una colònia de flamencs al Delta (ACN/Parc Natural del Delta de l'Ebre)

Màxim històric de la reproducció de flamencs al delta de l'Ebre

Fins al 23 de juliol es van comptar 3.260 polls de 4.303 parelles de flamencs, amb un èxit reproductor de 0,74 polls per parella, el tercer valor més alt de tot el registre

RedaccióActualitzat

El flamenc s'està reproduint a una velocitat més alta de l'esperada al delta de l'Ebre, a la colònia que hi ha situada a les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya. L'èxit reproductiu es va copsar el 23 de juliol, quan es van comptar 3.260 polls que van sobreviure d'un total de 4.303 parelles. Aquesta xifra representa un índex de 0,74 polls per parella.

Aquest ocell es va establir a Sant Carles de la Ràpita el 1992 i aquest any ha aconseguit un màxim de parelles. Va ser a partir del 2006 que es va iniciar una tendència a l'alça i el 2009 es va arribar al rècord de 3.139 parelles, que ara s'ha superat.

La tendència a l'alça en la reproducció d'aquesta espècie iniciada el 2006 va arribar al màxim històric de 3.139 parelles el 2009, i es va trencar el 2013. Llavors va començar un període advers de quatre anys -amb valors inferiors a les 1.000 parelles-, relacionat amb problemes amb el gavià argentat i la guineu.

A partir de l'aplicació d'accions de control dirigides a aquestes dues espècies s'han tornat a recuperar i, fins i tot, ultrapassar, els valors del període 2006 -2012.

Aquest any no s'anellaran els flamencs del Delta (ACN)

 

L'únic lloc de Catalunya on es reprodueix

El flamenc és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l'Ebre. És l'únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular.

Tot i que a les dècades dels 70 i 80 s'havien fet esforços per reintroduir l'espècie, no va ser fins al 1993 que les 251 parelles que s'havien introduït l'any anterior es van reproduir. Un vol d'una avioneta a baixa altitud, però, va fer abandonar la colònia. En aquest període, la reproducció ha tingut èxit en 25 ocasions.

 

 

Aquest any no s'anellaran els polls

Fins al 2020, al Parc Natural del Delta de l'Ebre s'han anellat 4.370 exemplars de flamenc, la qual cosa ha permès observar-los en un total de 14 països, com ara França (36% de les observacions), Espanya (21%) i Itàlia (19%), encara que també s'han registrat observacions a indrets molt més llunyans com ara Mauritània, el Senegal, Montenegro i Turquia.

Aquesta activitat, però, requereix l'activitat de 250 persones entre tècnics i voluntaris. Per la situació de la Covid, aquest any l'anellament no és aconsellable i no es durà a terme.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut