Un símbol feminista en una concentració
Un símbol feminista en una concentració (EFE)

#MatxisEI, el hashtag que denuncia casos de masclisme a l'esquerra independentista

Després del degoteig de denúncies a Twitter, organitzacions com Endavant o Arran assumeixen que no són alienes a les actituds masclistes

RedaccióActualitzat

Desenes de dones han denunciat amb el hashtag #MatxisEI que també hi ha actituds masclistes a l'esquerra independentista. El fil el va començar a estirar el cap de setmana la instagramer Juliana Canet, queixant-se de la hipocresia d'alguns militants que fan gala de defensar el que no practiquen:


A partir d'aquí, va plantejar que, si es fes "un #metoo d'homes agressors", membres d'organitzacions de l'esquerra independentista i també "de l'educació en el lleure" es veuria que "sortirien mascles  que resulten ser agressors de sota les pedres".

I la qüestió és que han proliferat les piulades amb acusacions, entre les quals el perfil anònim que va assenyalar el des d'aquest mateix dimecres exalcalde d'Argentona, Eudald Calvo. I no només han denunciat l'actitud personal de Calvo, sinó que "companys/es de militància es van posicionar" al costat d'ell.

 

Juliana Canet admet que està "contenta" del ressò, encara que també és "preocupant", perquè "vol dir que hi ha moltíssims casos d'agressions masclistes en espais que se suposa que són segurs", pels valors que propugnen aquestes organitzacions i espais. La instragramer n'ha parlat al "Tot es mou", de TV3.  


Un dels tuits que ha tingut més repercussió reflecteix actituds de domini i control:

 

També han aparegut denúncies de relacions abusives a caus i esplais:


Davant els que contesten que un home així "no sembla d'esquerres", hi ha qui manifesta que "no hi ha res més transversal que el masclisme":

 

I homes que fan autocrítica i admeten que, malgrat esforçar-s'hi, no són aliens a aquest comportament:

 

A partir del hashtag, l'advocada penalista Carla Vall reclama a les organitzacions polítiques que "prenguin nota" de les denúncies i alerta que els protocols per afrontar aquests casos "no estan ben fets" perquè hi falta concreció:


En aquest punt coincideix l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, que va deixar la política després de denunciar un "episodi d'agressió psicològica" d'un company de la CUP, un assetjament laboral del qual parla en el llibre que ha publicat recentment:


La portaveu cupaire Maria Rovira ha defensat, en declaracions al Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio, la gestió que s'ha fet del cas d'Eudald Calvo:

"No creiem que ens haguem equivocat. El que sí que posem sobre la taula és que un protocol de l'abordatge de les agressions masclistes en cap cas és la solució a la violència patriarcal que patim com a dones en el marc del sistema actual."

Rovira ha justificat que no fessin públic el cas quan el van expulsar, a finals de l'any passat, després que es tramités una denúncia d'agressió masclista contra ell i Calvo rebutgés dimitir. La portaveu del Secretariat Nacional ha demanat als que critiquen el masclisme que hi ha a la CUP que se'ls deixi "treballar" i es plantegin què estan fent ells: 

 

Comunicats d'organitzacions de l'esquerra independentista

Organitzacions com Arran o Endavant han fet autocrítica davant el degoteig de denúncies a les xarxes. Han aplaudit que s'hagi trencat el silenci i posen a disposició correus electrònics per gestionar altres casos.

Les dones d'Arran manifesten que les denúncies a les xarxes "són tan legítimes" com les que es fan per altres canals. Després d'admetre que el masclisme és tranversal a la nostra societat, afegeixen que això "no és excusa", sinó que cal afrontar-les com una "qüestió molt greu que en cap cas pot restar impune":

 

Uns arguments que comparteix Endavant, que remarca "l'acte d'autodefensa feminista" que suposen les denúncies, admeten "la dificultat que suposa una denúncia pública" i assumeixen les "mancances de l'organització a l'hora d'actuar davant les agressions masclistes".


Des de Poble Lliure, a més d'expulsar el fins ara alcalde d'Argentona, es declaren "conscients de la necessitat d'eradir les violències masclistes dels espais polítics":

 

 

ARXIVAT A:
8MFeminismeMasclisme Violència masclistaCUP
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut