Nova Zelanda

Maternitat o política? La cap de l'oposició a Nova Zelanda planta cara al sexisme

Jacinda Ardern s'ha passat les primeres 24 hores en el càrrec parlant de maternitat i ha qualificat de "totalment inacceptable" que li preguntessin si volia tenir fills

RedaccióActualitzat

La nova líder de l'oposició a Nova Zelanda i candidata laborista a les eleccions generals del 23 de setembre, Jacinda Ardern, ha hagut de suportar les preguntes i comentaris masclistes d'alguns periodistes. Ardern, de 37 anys, va agafar les regnes del partit, actualment a l'oposició després que el líder laborista Andrew Little dimitís només set setmanes abans de les eleccions generals.

Però lluny de batallar per reposicionar els laboristes de cara a la fita electoral, Ardern s'ha passat les primeres 24 hores en el càrrec parlant de maternitat.

Li van preguntar per aquesta qüestió en la primera entrevista que li van fer, i va acceptar parlar del dilema carrera o fills que moltes dones s'han de plantejar. Una qüestió, però, que ni el president francès Macron, ni el primer ministre d'Itàlia, ni el d'Holanda, ni el de Suècia ni el de Luxemburg, que no tenen fills, van haver des respondre en la seva primera entrevista.

Però el que va acabar la paciència d'Ardern va ser, en una entrevista posterior, la insistència que els electors havien de saber si pensava tenir fills igual que una empresa hauria de saber si una dona pensa tenir fills abans de contractar-la. Jacinda Ardern va qualificar de "totalment inacceptable" la pregunta:

"És totalment inacceptable el 2017 dir que les dones haurien de contestar aquesta pregunta en el lloc de treball. Inacceptable el 2017. Són les dones qui decideixen quan volen tenir fills i això no hauria de predeterminar si obtenen una feina o si tenen oportunitats laborals."

La polèmica ha crescut tant que el primer ministre i nombrosos polítics han hagut de deixar clar que la maternitat és un tema privat. I això que Nova Zelanda va ser el primer país a concedir el dret de vot a les dones; això sí, a les blanques.

El Partit Laborista va escollir Ardern com a nova líder de la formació després de la dimissió de Little pels mals resultats en les enquestes, els pitjors dels últims anys, de cara a les eleccions del 23 de setembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut