Maristes indemnitza amb 400.000 euros 25 víctimes de casos d'abusos sexuals prescrits

L'acord, inèdit a Espanya en casos prescrits, arriba cinc anys després de l'esclat del cas més gran de pederàstia en l'àmbit religiós a Catalunya

Roger RoviraActualitzat

Acord entre els Maristes i les víctimes de casos d'abusos sexuals prescrits per part de professors de la institució. Segons ha pogut saber TV3, cinc anys després de destapar-se el primer cas de pederàstia en aquest orde religiós, 25 víctimes rebran una indemnització econòmica d'aproximadament 400.000 euros en total, per un pacte extrajudicial.

Són les víctimes de vuit docents dels Maristes denunciats per abusos sexuals a alumnes durant dècades, docents com el germà Feliu Martí, tutor a Maristes Sants-Les Corts; el professor d'informàtica Arnald Ferrer, del mateix centre, o el religiós Lucio, de l'escola Maristes Badalona.

La majoria de denunciants que ara seran compensats, però, són víctimes de l'exprofessor de gimnàstica Joaquín Benítez, l'exdocent dels Maristes amb més casos al darrere. I és que Benítez, condemnat per abusos a 4 alumnes, tenia una dotzena de denúncies més de casos prescrits.


Entre 4.000 i 50.000 euros

Els Maristes pagaran a aquests afectats des de 4.000 euros -en casos en què hi va haver tocaments- fins a un cas que cobrarà 50.000 euros, perquè es tracta d'una agressió sexual repetida durant anys.

Els imports són superiors a sentències de casos similars, però més baixos del que inicialment volien alguns dels afectats. Les víctimes plantejaven indemnitzacions com les que es van imposar en el judici contra Benítez, de fins a 60.000 euros en el cas d'abús més greu.

Durant el judici, en què se'l va condemnar a 21 anys de presó, Benítez va implicar la direcció de Maristes Sants-Les Corts. Va assegurar que se sentia emparat per ells. L'Audiència, però, va determinar que no hi havia proves d'encobriment per part dels Maristes.

Les víctimes també rebran una carta de perdó dels Maristes, que vol ser una compensació moral. Signat en nom de la institució pel responsable provincial del Maristes, Pere Ferré i el vicari Gabriel Villa-Real, en el text es reconeix tota responsabilitat. 

 "Som conscients que arriba tard en el procés personals que heu seguit. Com a institució ho lamentem humilment sense atenuants. No és admissible cap excusa."

 

Una fórmula inèdita a Espanya

Tot i això, els Maristes han estat el primer orde religiós a acceptar indemnitzar econòmicament les víctimes dels abusos sexuals soferts en les instal·lacions que gestionen sense que hi hagi una ordre judicial.

Les indemnitzacions les ha fixat una comissió externa d'experts en abusos, una fórmula inèdita a Espanya que podria obrir les portes perquè altres institucions religioses fessin el mateix.

La comissió es va començar a gestar al gener, amb l'associació Mans Petites, creada per Manuel Barbero, pare d'un dels exalumnes víctimes d'abusos sexuals, que va destapar el cas.

Formada per dos psicòlegs i un jurista, la comissió es va crear davant de notari per avaluar aquestes víctimes i, sobre la base de les seqüeles de cada cas, fixar la indemnització econòmica.

Segons Mans Petites, l'escàndol sobre abusos sexuals als Maristes, destapat pel diari El Periódico, ha acumulat fins a una setantena de denúncies contra 22 docents.

ARXIVAT A:
Agressió sexualEsglésiaPederàstia Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut