Maragall suspèn les negociacions amb Colau fins que deixi el "flirteig" amb el PSC i Valls
Ernest Maragall, guanyador de les eleccions a Barcelona (ACN)

Maragall suspèn les negociacions amb Colau fins que deixi el "flirteig" amb el PSC i Valls

L'última oferta és una vicealcaldia per a Colau i govern municipal al 50%

Actualitzat

Ernest Maragall, candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona i guanyador de les eleccions, ha declarat que atura qualsevol negociació amb Ada Colau, candidata de Barcelona en Comú:

"Mentre els comuns no defineixin la seva posició o segueixin el seu flirteig amb el senyor Collboni i el senyor Valls, sembla oportú obrir un parèntesi entre ERC i els comuns. Que s'aclareixi tot l'escenari. No estem trencant res, hem avançat i espero seguir-ho fent. Hem d'esperar que Barcelona en Comú es decideixi i triï entre un projecte de ciutat o l'invent de l'aberració del vot i de la inestabilitat supeditat a la figura del senyor Valls."

Maragall, en roda de premsa aquest dimecres, ha ofert a Colau una forma de lideratge compartit amb un govern en què es reparteixin les funcions al 50%. En aquest sentit, ha convidat Colau a reunir-se amb ell les vegades que faci falta si abans decideix trencar qualsevol negociació amb els socialistes i Ciutadans.

"Tenen dret a considerar el vot de Valls, però no acceptarem el rol de figurants ni de crossa útil", ha etzibat Maragall a Colau davant la falta de pronunciament dels comuns dels últims dies. El candidat socialista també s'ha referit a un possible tripartit d'esquerres, que ha rebutjat al·legant que "Collboni no ha acceptat ni parlar".

ERC proposa una vicealcaldia als comuns

El líder republicà ha assegurat que estan decidits a contemplar una "distribució qualitativa i quantitativa en tots els àmbits, polítics i executius, en coherència amb els resultats, 50 a 50" i s'ha referit a un rol "específic i especial" a atorgar a Colau, una mena de vicealcaldia:

"Tota la nostra disposició a establir una nova figura al més alt nivell de responsabilitat política amb el conjunt d'atribucions i amb funcions de representació institucional al nivell que puguem acordar. Serem capaços de trobar aquesta figura, que no ha existit mai fins ara, com no ha existit un mapa electoral com el que ha quedat després de les eleccions."

 

Ada Colau i Ernest Maragall durant la campanya electoral


La força republicana fa aquesta última proposta de bicefàlia als comuns amb un càrrec de màxim nivell i representació ocupat per Colau amb Maragall a l'alcaldia, que s'ha referit a un model de lideratge amb continuïtat els quatre anys de mandat.

Per al líder republicà, aquest projecte "requereix un clima de lleialtat i confiança entre ambdues institucions i, encara més, a nivell personal".

Ja fa dies que Colau només parla a través de missatges penjats a la xarxa. Aquest dimarts, tornava a insistir en un tripartit amb Esquerra i el PSC, una opció que ja s'ha constatat inviable, i segueix sense aclarir si contempla ser investida amb els vots de Manuel Valls.


Colau, en campanya: "No faré cap acord de govern ni de nomenament amb Valls"

El diari "Nació Digital" ha revelat el que responia, fa 20 dies, sobre la situació que es dona avui: socialistes i comuns no sumen, però tenen majoria amb el suport de Valls sense condicions. Colau va assegurar:

"Jo no faré cap acord de govern ni de nomenament amb el senyor Valls. El senyor Valls té un model oposat de ciutat al nostre i crec que, a més, fa joc brut amb el tema de la seguretat i crec que fa mal a la imatge de Barcelona."

 

Colau evita pronunciar-se sobre una investidura amb el suport de Valls


Colau tindrà a les seves mans decidir si repetirà com a alcaldessa de Barcelona si Maragall, que va guanyar les eleccions, no aconsegueix, finalment, el seu suport. De fet, no necessita pactar ni acordar res amb Valls, ni tan sols parlar-hi, perquè sap que té els seus vots sense condicions.

Per ser alcaldessa, en té prou reeditant un pacte de govern amb el PSC, una possibilitat que cada cop pren més força. Ara mateix, un acord amb els socialistes, avalat per Valls, és l'única opció de Barcelona en Comú per mantenir l'alcaldia. Però Colau no ha respost amb claredat si acceptarà o no els vots de Ciutadans.

En l'entrevista al "Nació Digital" li van demanar si acceptaria els vots de Valls per ser alcaldessa i barrar el pas a un alcalde independentista. "Com? No, no...", va respondre en primera instància Colau, que va ampliar la resposta:

"No em prestaria mai a operacions estranyes per treure o posar gent, i encara menys amb una clau d'aliances amb Ciutadans i el PSC, quan estic dient que vull liderar un govern progressista amb forces progressistes. No faré aliances amb forces de dretes, com clarament és el Ciutadans del senyor Valls."

El periodista va insistir que no parlava de pacte de govern: "No dic una aliança. La votem i espavili's, perquè no sigui alcalde un altre."

"Jo no faré cap acord de govern ni de nomenament amb el senyor Valls."

 

El pacte tripartit d'esquerres, descartat

L'alcaldessa en funcions, després de les eleccions, es va pronunciar a favor d'un pacte de les esquerres, és a dir, de Barcelona en Comú, ERC i el PSC, i va rebutjar categòricament qualsevol pacte amb Ciutadans:

"Nosaltres en cap cas formarem part de cap operació que impliqui acords amb les formacions de dretes: ni Junts per Catalunya, que és el que ens ha plantejat Esquerra, ni tampoc Ciutadans-Valls, com sembla que s'insinua per una part del socialistes."

 


Però els republicans i els socialistes ja han dit que s'exclouen entre ells. Maragall, aquest dimecres, ha reiterat que no hi haurà acord amb Collboni, que "no vol ni asseure's en una taula amb mi i es nega al diàleg".

Després d'acusar Collboni de ser "la sucursal més manifesta a Catalunya de l'Advocacia de l'Estat" ha dit que si Barcelona en Comú creu que amb el PSC pot haver-hi punts de coincidència caldria un punt previ i imprescindible:

"El compromís explícit de socialistes entorn a la llibertat dels presos, entorn a la obertura de converses per a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació i pel cessament de totes les accions repressives i sancionadores que avui vivim."

L'escenari fa pensar, doncs, que cap dels partits aconseguirà un acord de govern que superi els 21 regidors necessaris per a la majoria i caldrà veure què passa abans del dissabte 15 de juny, quan se celebrarà el ple d'investidura.

Especial relacionat: consulta els resultats de Barcelona

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut