Capçalera de la manifestació a la Via Laietana (Reuters/Jon Nazca)

Manifestacions multitudinàries d'estudiants contra la sentència del procés

La Guàrdia Urbana xifra en 25.000 estudiants la manifestació de Barcelona. A Girona, Lleida i Tarragona surten al carrer 6.500 persones

RedaccióActualitzat

El centre de Barcelona, al voltant de la plaça Universitat, ha quedat inundat, des d'abans del migdia, de milers d'estudiants convocats a manifestar-se per protestar contra la sentència del procés.

A les dues del migdia, la Guàrdia Urbana ha xifrat la participació en 25.000 persones. La manifestació durat més de dues hores, i ha tingut dos finals: la plaça de Sant Jaume, el final previst, i la plaça de la Mercè, on han acabat una part dels estudiants, davant del rectorat de la Universitat Pompeu Fabra.

Des de mig matí han anat arribant estudiants a la plaça Universitat, en diferents manifestacions que havien començat abans en diferents punts de la ciutat, i s'han convertit en una de sola.

 

 

La manifestació, convocada a les dotze del migdia, ha començat amb uns minuts de retard quan ha començat a baixar pel carrer Pelai

 

Estudiants a la plaça Universitat, abans de començar la manifestació (Reuters/Jon Nazca)

 

Una noia oneja una estelada a la Via Laietana (Reuters/Rafael Marchante)

 

A la manifestació, s'hi han pogut veure estelades i senyeres, i també algun participant amb una bandera espanyola com si fos una capa. 

 

 

Hi ha una gran diversitat de pancartes, amb diversitat de missatges: les que apel·len a la necessitat de "fer la revolució", les que denuncien la "repressió", les que proclamen consignes com "llibertat dels presos polítics" o "el poble per sobre de la llei" i també les que demanen la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch. De fet, una de les entitats convocants, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, ha demanat la dimissió del president Torra i de tot el govern pel que consideren la seva "inacció" a l'hora de liderar la resposta a la sentència del procés.

També hi ha algunes pancartes clarament no independentistes

 

 

Sense conèixer dades oficials de participació, el cert és que la manifestació d'estudiants de Barcelona és multitudinària: quan la capçalera ha arribat a la plaça Catalunya encara s'havien de posar en marxa participants que eren a la plaça Universitat, on continuaven arribant estudiants per la Ronda Universitat.

 

 

Un cop a la Via Laietana, quan la manifestació ha passat per davant de la prefectura de la Policia Nacional l'han trobat fortament custodiada pels Mossos d'Esquadra i per un dispositiu de tanques.

 

 

Davant la prefectura hi ha hagut els únics incidents, mínims i aïllats, que han consistit en el llançament d'alguna ampolla d'aigua i alguns ous i tomàquets, que no ha tingut més recorregut.

La manifestació ha continuat per la Via Laietana, però en aquest punt una part dels estudiants s'han desviat i han anunciat que, en comptes d'acabar a la plaça de Sant Jaume, ho farien a la plaça de la Mercè, on hi ha el rectorat de la Universitat Pompeu Fabra. Aquesta setmana s'han fet algunes ocupacions de rectorats per exigir la suspensió de les activitats a la Universitat.

El seguiment de la vaga convocada en l'àmbit acadèmic arran de la sentència del procés ha estat alt a les universitats i menor als instituts. 


Uns 6.500 estudiants a Girona, Lleida i Tarragona

Coincidint amb la manifestació de Barcelona també se n'han fet a Tarragona, Lleida i Girona, que ha estat la més multitudinària amb diferència. L'Ajuntament de Girona ha xifrat la participació en 4.000 estudiants.

 

 

Manifestació d'estudiants a Girona (ACN/Gemma Tubert)

 


A Lleida, la mobilització ha aplegat un miler d'estudiants i ha acabat amb una seguda i la lectura d'un manifest. Alguns veïns han donat suport als estudiants fent cassolades des dels balcons.

 

 


A Tarragona han sortit al carrer mig miler d'estudiants.

Manifestació d'estudiants a Tarragona (ACN/Mar Rovira)

 

Un cop acabada la manifestació, un grup d'estudiants han tallat el trànsit a l'autopista AP-7.

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut