La concentració es fa dos dies abans del començament del judici
La concentració es fa dos dies abans del començament del judici

Manifestació contra el judici d'extradició de Julian Assange a Londres

Els Estats Units denuncien la filtració massiva de documents secrets de l'exèrcit americà durant la segona guerra del Golf

Actualitzat

Centenars de persones es manifesten contra el judici d'extradició de Julian Assange als Estats Units i exigeixen el seu alliberament davant de l'ambaixada australiana a Londres, país d'origen del ciberactivista.

Kristinn Hrafnsson, editor de Wikileaks, defensa Assange a través de la llibertat de premsa.

"Si el govern dels Estats Units decideix caçar un periodista estranger que ha publicat en territori estranger la veritat, enviarà un senyal que cap periodista en el món està segur de les extralimitacions de l'establishment americà."

Aquest dilluns comença el judici al Regne Unit per decidir si extradeixen el fundador de Wikileaks als Estats Units. Washington el reclama per la filtració de centenars de milers de documents que posaven en evidència l'actuació de l'exèrcit nord-americà a les guerres de l'Iraq i l'Afganistan.

El pare de Julian Assange critica a Boris Johnson
El pare de Julian Assange critica Boris Johnson (Reuters/Peter Nicholls)

John Shipton, pare de Julian Assange, critica el govern britànic per permetre el judici.

"Tenim el pressentiment que Boris Johnson portarà aquest desastrós episodi de l'administració judicial britànica a un final abrupte."

Julian Assange ha defensat que la llibertat de premsa l'empara, però el Pentàgon sempre hi ha vist un greu delicte contra la seguretat nacional.

 

La possibilitat de l'extradició arriba amb el canvi de president a l'Equador. Lenin Moreno adopta una posició diferent a la de Rafael Correa i retira el refugi a Assange. També en el seu període a l'ambaixada ha estat acusat d'agressió sexual, un cas que la justícia va desestimar.

L'acusen d'entrar a les bases de dades de l'exèrcit dels Estats Units i aconseguir informació secreta que posteriorment va publicar a Wikileaks. A més, l'acusació considera que els documents publicats per Assange contenien informació que posava en perill vides dels militars.

El cantant Roger Waters també va participar a la manifestació a favor d'Assange
El cantant Roger Waters també va participar en la manifestació a favor d'Assange (Reuters/Peter Nicholls)

Julian Assange, que ha estat 6 anys a l'ambaixada de l'Equador a Londres, ara es troba a presó des de fa més d'un any a l'espera del judici. Ell considera que la informació publicada destapava els abusos dels militars americans a la segona guerra del Golf.

 

L'extradició fora de la UE

La justícia britànica actua després que la sol·licitud s'efectuï correctament i detenen el sospitós. Posteriorment un jutge examina, si alguns dels delictes que s'imputen poden ser delicte també al Regne Unit.

La UE té un sistema únic i facilita als països membres extradir ràpidament els criminals. En el cas del Regne Unit, continuarà amb aquest sistema fins al 31 de desembre del 2020.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Julian AssangeEstats UnitsTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut