Julian Assange l'11d'abril, durant la seva detenció

Experts de l'ONU denuncien "tortura psicològica" contra Julian Assange

L'expert de Nacions Unides demana al govern britànic que no extradeixi l'activista als EUA perquè no hi ha garanties d'un judici just

Actualitzat

El relator de l'ONU sobre Tortura, Nils Melzen, ha acusat als Estats Units, el Regne Unit i Suècia d'haver promogut i mantingut campanyes cruels i implacables contra l'activista Julian Assange, incloent la "tortura psicològica", a les quals es va unir més recentment Equador.

Després de visitar-lo a la presó de Londres on està reclòs, l'expert ha assegurat que Assange té tots els símptomes d'haver estat torturat psicològicament dins una campanya internacional d'assetjament.

Creu que Julian Assange podria veure vulnerats els seus drets humans -exposant-se fins i tot a la pena de mort- si l'extradeixen als Estats Units.

 

 

L'expert de l'ONU va recordar que des de 2010, quan Assange va començar a publicar en la seva plataforma Wikileaks evidencies de crims de guerra i tortures comesos per les forces estatunidenques, aquest ha estat objecte de "una campanya implacable i sense restriccions, que ha inclòs mobilització pública, intimidació i difamació".

Diagnòstic mèdic

Melzer va poder reunir-se el passat dia 9 de maig amb Assange a la seva presó de Londres, una visita a la qual va acudir acompanyat de dos metges especialitzats a examinar a possibles víctimes de tortura i altres maltractaments.

Els facultatius van poder parlar amb el detingut en confiança i realitzar-li una avaluació mèdica completa

 

 

Aquest examen no només va evidenciar malalties físiques "per l'ambient tan hostil i arbitrari al qual va estar exposat durant molts anys", sinó "tots els símptomes típics de l'exposició prolongada a la tortura psicològica, inclòs l'estrès extrem, l'ansietat crònica i el trauma psicològic intens", va explicar.

Melzer va condemnar la naturalesa deliberada i sostinguda de tals abusos i va lamentar el fet que cap dels governs involucrats hagi pres mesures per a protegir els drets humans de Assange.


"En mostrar una actitud de complaença en el millor dels casos, i de complicitat en el pitjor, -subratlla- aquests governs han creat una atmosfera d'impunitat"

En cartes oficials enviades a principis d'aquesta setmana, Melzer va instar als quatre governs involucrats a abstenir-se de continuar difonent, instigant o tolerant declaracions o altres activitats perjudicials contra Assange i a prendre mesures per a proporcionar-li una reparació adequada.

Així mateix, va demanar al Govern britànic que no extradeixi a Assange als EUA ni a cap altre país que no proporcioni garanties fiables d'un procés just.

 

 

Interferències en la justícia

El ministre d'Exteriors britànic ha respost que aquest posicionament és erroni i que el relator no hauria d'interferir en el curs de la justícia del país.

La salut de Julian Assange segueix empitjorant i ha hagut de ser traslladat a la unitat hospitalària de la presó.

Aquest dijous van suspendre la seva compareixença per videoconferència des del centre penitenciari de Belmarsh, al Regne Unit.

La vista no va durar ni cinc minuts perquè Assange "no es trobava bé", segons la seva defensa. L'australià, de 47 anys, haurà de tornar a comparèixer el 12 de juny.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJulian Assange
Anar al contingut