Antoni Bolinches: "No hem de convertir el confinament en enclaustrament"
Una parella gran passeja pel barri d'Alcobendas a Madrid, un dels afectats per les restriccions

En marxa les noves restriccions anti-Covid en diferents municipis de Madrid

El conseller de Sanitat madrileny avisa que si amb això no n'hi ha prou es tancarà tota la comunitat

RedaccióActualitzat

Madrid comença aquest dilluns a viure les noves restriccions de mobilitat. Prop d'un milió de ciutadans de la regió de Madrid tornaran a patir dures restriccions per la Covid que afectaran la seva mobilitat, les reunions i altres activitats quotidianes. El conseller de Sanitat avisa, però, que, si amb això no n'hi ha prou, es tancarà tota la comunitat. Els indicadors de la pandèmia dibuixen una situació molt complicada, amb una alta ocupació hospitalària i un taxa de positius en PCR que multiplica per quatre el que recomana l'OMS.

Una dada molt important i clau per entendre la situació a Madrid és el percentatge de PCR positives. L'OMS recomana que estigui per sota del 5%, perquè això vol dir que s'estan detectant la majoria de casos i, per tant, s'estan tallant cadenes de transmissió. Però a Madrid supera el 22%, segons el Ministeri de Sanitat. Per fer una comparació, aquesta xifra a Catalunya no arriba al 8, segons el Departament de Salut. 

L'esclat de la segona onada a Madrid està posant les coses molt complicades als hospitals. Segons les dades del Ministeri, els pacients de Covid ja ocupen més del 20% dels llits disponibles. A Catalunya, un 5%. La preocupació creix quan es miren els llits ocupats a l'UCI, superior ja al 40%.

El personal dels hospitals veu amb preocupació aquest augment d'ingressos als hospitals per coronavirus. La situació comença a ser de saturació, en especial als centres sanitaris de la zona sud de la capital. Ara mateix l'afectació més greu és als hospitals del sud, com el de Vallecas, el Gregorio Marañón i el 12 de Octubre.

Els veïns de les 37 zones afectades han rebut el nou confinament amb sentiment de discriminació
Els veïns de les 37 zones afectades han rebut el nou confinament amb sentiment de discriminació (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Aquest temor a un col·lapse és el que ha expressat el doctor adjunt d'urgències de l'Hospital Ramón y Cajal, César Carballo, en declaracions a Catalunya Ràdio:

"El percentatge és massa alt pel que seria recomanable. Hem de recordar que l'any passat no hi havia Covid. Que un hospital estigui ocupat el 20, al 30 o al 40% vol dir que hi ha un 40% de pacients que haurien d'ingressar i no poden."

Carballo creu que, malgrat les restriccions anunciades en determinades zones de Madrid, la pandèmia seguirà creixent i que calen mesures més contundents: "Amb la incidència acumulada que tenim, les mesures s'ha quedat curtes". El doctor creu que durant les properes setmanes veuran ingressar molta més gent gran, el col·lectiu més vulnerable.

"Per a moltes famílies, l'única possibilitat és deixar els nens amb els avis. Aquest serà un altre problema. Fins ara estaven bastant ben protegits, però ara els demanem un nou sacrifici."


Queixes dels veïns

Les mesures que ha aprovat el govern de la Comunitat de Madrid han generat escepticisme, indignació i resignació entre els veïns de les àrees on a partir de dilluns s'aplicarà un confinament perimetral per frenar el ritme de contagis de coronavirus. Critiquen que només es faci en unes zones determinades i la incongruència d'algunes mesures com tancar parcs a l'aire lliure i permetre continuar obrint la restauració interior. Molts dels veïns també lamenten que no s'hagi reforçat el transport públic.

Protesta a Vallecas contra les restriccions de mobilitat a Madrid
Protesta a Vallecas contra les restriccions de mobilitat a Madrid (EFE/ David Fernández)

Els veïns afectats han rebut el nou confinament amb crítiques i amb un sentiment general de discriminació; ja que la majoria de zones confinades són barris de classe treballadora. Ja hi ha hagut diverses protestes contra les mesures.

 

Aquest diumenge, milers de veïns, convocats sota el lema "Per la dignitat del sud", han demanat que no es penalitzi els barris més afectats econòmicament i que s'adoptin mesures més efectives com millorar el transport públic i invertir en sanitat pública. També clamen per la dimissió de la presidenta de la Comunitat, Isabel Diaz Ayuso.

Es podrà sortir dels barris per anar a treballar o a estudiar, però amb justificants. A les 10 de la nit hauran de tancar tots els bars i restaurants. També hi haurà restriccions als parcs i no es podran ajuntar més de sis persones. 

El Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid va publicar dissabte les restriccions, que afectaran 850.000 persones de 37 àrees sanitàries. Des del govern madrileny s'assegura que hi haurà controls aleatoris per fer respectar les noves mesures.

Uns 200 agents vetllaran cada dia perquè es compleixin les restriccions de mobilitat i, els primers dos dies, els controls seran només informatius.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut