Dues noies i una nena avancen a peu per un camí de Madagascar
La llei per castrar els violadors a Madagascar està pendent de l'aval de la justícia (Unsplash)

Madagascar castrarà els violadors de menors, tot i les crítiques de grups de drets humans

El Parlament de Madagascar ha aprovat una llei que permet la castració química, i en alguns casos quirúrgica, de les persones declarades culpables de la violació d'un menor

RedaccióActualitzat

Madagascar ha aprovat una polèmica llei que permet la castració química -i en alguns casos concrets, quirúrgica- de les persones considerades culpables de la violació de menors. Aquesta nova llei ha despertat crítiques entre grups de defensa de drets humans, com Amnistia Internacional.

La llei, proposada pel govern de l'actual president, Andry Rajoelina, ja ha superat tots els tràmits parlamentaris i està a l'espera que sigui ratificada per l'Alt Tribunal Constitucional.

Des del Departament de Justícia, la ministra Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa considera que és una "mesura necessària" davant de l'augment dels casos de violació infantil.

La castració química consisteix en l'ús de drogues per bloquejar hormones i així rebaixar el desig sexual. Una mesura que acostuma a ser reversible si es deixen de prendre aquests productes químics. Per contra, la castració quirúrgica és un procediment permanent. 
 

Moltes violacions sense denunciar

L'any 2023 es van registrar 600 casos de violació de menors a Madagascar, que té una població de prop de 30 milions de persones. Des de principis del 2024 se n'han registrat ja 133 casos. 

Tot i això, es calcula que la xifra podria ser més elevada davant la falta de denúncies, per tabú i perquè moltes d'elles es donen en contextos d'incest. Per tot això, Randriamanantenasoa ha dit que volen "protegir molt més els nens. Com més petit és el nen, més gran és el càstig".

Si ho comparem amb Espanya, on la població és d'uns 48 milions de persones, el 2022 hi va haver 762 delictes per abusos i agressions sexuals a menors de 16 anys, segons xifres del Consell General del Poder Judicial. 
 

Vulneració dels drets humans

Amnistia Internacional ha criticat aquesta nova llei. Consideren que és un "tracte cruel, inhumà i degradant" i que és incompatible amb les lleis constitucionals del país. Per això recorden que aquestes lleis s'han de centrar en la protecció de víctimes i no en les mesures punitives i el càstig. 

"A Madagascar, els casos de violació encara no es denuncien i els autors solen sortir en llibertat a causa de la por de les víctimes i les seves famílies a les represàlies, l'estigmatització i la falta de confiança en el sistema judicial", denuncia Tigere Chagutah, director regional d'Amnistia Internacional a l'Àfrica oriental i meridional.

Des d'Amnistia també lamenten que aquesta "falta de confiança" en el sistema judicial i penal sigui conseqüència de l'opacitat i la corrupció. A més, les represàlies contra les víctimes de violació són habituals. Ara bé, des d'Amnistia recorden que aquesta nova llei no ajudarà a millorar aquests factors. 

Per això insten les autoritats a ajustar les esmenes als estàndards de drets humans, i alhora a "prioritzar el benestar, els drets i les necessitats dels supervivents".

 

ARXIVAT A:
MenorsAgressió sexual
Anar al contingut