Barcelona

L'oposició recomana fixar-se en la baixada d'impostos que impulsa el nou govern de Merkel

El govern espanyol afronta una dura negociació dels pressupostos de l'Estat després de l'anunci d'una pujada dels impostos. Aquest augment de la pressió fiscal no compta ara per ara amb el suport necessari per aprovar els comptes del 2010. A Catalunya, el debat es traslladarà a partir d'aquest dimarts al Parlament, on els grups de l'oposició continuen qüestionant els suposats beneficis d'apujar els impostos, i alguns d'ells se senten esperonats pel model que proposa el nou govern alemany d'Angela Merkel.

Actualitzat
Per Felip Puig, secretari general adjunt de Convergència Democràtica, la política fiscal de l'executiu de Zapatero va en sentit contrari al model europeu, i ha assegurat que els governs socialistes a Espanya i Catalunya "ni tan sols interpreten les polítiques" de països que, com Alemanya, "tenen indicadors favorables per superar de la crisi".

La presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, també avisa dels perills de "la major pujada d'impostos de la història per als catalans", i afirma que "en seran els més perjudicats".

Des de Madrid, la número dos dels populars, María Dolores de Cospedal, recomana a Zapatero que "prengui nota" del que ha passat a Alemanya, on la promesa d'abaixar impostos "ha estat determinant perquè la CDU guanyés". De Cospedal afegeix que la gestió de Merkel "és el camí per a la reafirmació i la recuperació econòmica", i que és "tot el contrari del que està fent el govern espanyol".

Pel que fa als socis de govern a Catalunya, ERC veu mal plantejada la reforma fiscal. Així ho traslladarà el portaveu republicà al Congrés, Joan Ridao, al president espanyol durant la reunió que mantindran aquest dimarts a La Moncloa per negociar els pressupostos. Ara per ara, assegura Ridao, "estem més a prop del no que del sí".

I des d'ICV, Joan Herrera lamenta que aquesta reforma fiscal no repercuteixi en els que guanyen "més de 6.000 euros al mes". Els ecosocialistes no descarten presentar una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat.

Els socialistes defensen l'augment dels impostos

Davant l'allau de crítiques per l'augment de la pressió fiscal que s'incorporarà en els nous pressupostos generals de l'Estat, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, replica als grups de l'oposició que la pujada d'impostos "beneficia la Generalitat", ja que una part del rendiment de l'IVA és retornat a les arques del govern català.

El conseller d'Economia, Antoni Castells, valora positivament que l'augment dels impostos no s'apliqui fins al juliol del 2010, ja que encara és aviat per eliminar els estímuls fiscals. "La medecina s'ha de mantenir perquè encara no hem sortit de la crisi", ha comentat.

L'executiu espanyol també segueix defensant la reforma fiscal que proposa per al 2010. La secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín, ha remarcat que l'augment de la pressió fiscal és el més petit de la Unió Europea, i ha acusat el PP de predicar un discurs que després no aplica a les comunitats autònomes on governa, posant com a exemples "Madrid o València".





NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut