López Obrador demana al rei d'Espanya que es disculpi per la conquesta de Mèxic
López Obrador, durant una roda de premsa aquest dilluns al Palau Nacional (EFE)

López Obrador demana al rei d'Espanya que es disculpi per la conquesta de Mèxic

El govern espanyol rebutja "amb tota fermesa" que fets de fa 500 anys es jutgin "a la llum de consideracions contemporànies"

Actualitzat

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha demanat al rei Felip Vi i al papa Francesc que es disculpin pels abusos comesos pels espanyols durant la conquesta de l'actual Mèxic.

López Obrador ha revelat aquest dilluns que ha enviat aquestes cartes al monarca espanyol i al pontífex:

"He enviat una carta al rei d'Espanya i una altra al papa perquè es faci un relat de greuges i es demani perdó als pobles originaris per les violacions al que ara es coneix com drets humans."


En un vídeo publicat a les xarxes socials, el president mexicà defensa que la "conquesta o descobriment" va ser, en realitat, una "invasió":

"Es van cometre moltes arbitrarietats. Es va sotmetre els pobles, el que ara coneixem com la nostra Amèrica. Tot el continent nou, acabat de descobrir. Va ser una invasió."

 

 

El vídeo està gravat a l'estat de Tabasco, on López Obrador ha anat per commemorar els 500 anys de la Batalla de Centla, en la qual els indígenes maies van ser derrotats per les tropes d'Hernán Cortés. Segons el mandatari mexicà, la conquesta d'Amèrica "es va fer amb l'espasa i la creu" i ha recriminat que hi va haver "matances" i "imposicions" i "es van construir esglésies damunt dels temples" precolombins.

Acompanyat per la seva esposa, Beatriz Gutiérrez Müller, titular de la Coordinació Nacional de Memòria i Cultura de Mèxic, el president ha apostat perquè el 2021, quan es commemoraran els 200 anys de la independència de Mèxic i els 700 anys de la fundació de Tenochtitlan, l'actual Ciutat de Mèxic, sigui l'any de la "reconciliació":

"Hem de demanar perdó i que l'any 2021 sigui l'any de la reconciliació històrica."


"És temps de dir que ens hem de reconciliar, però abans demanem perdó", ha assenyalat el president mexicà, que ha afirmat que ell també es disculparà en nom de l'estat mexicà per "la repressió als pobles originaris" que hi va haver després de la independència del país.

La petició del president mexicà arriba tres mesos després que Felip VI acudís a la investidura de López Obrador i quan han passat dos mesos de la trobada amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

 

Beatriz Gutiérrez Müller i Andrés Manuel López Obrador, davant la piràmide maia de Centla, a l'estat de Yucatán


La Moncloa ho rebutja "amb tota fermesa"

El govern espanyol ha rebutjat "amb tota fermesa" la carta en què López Obrador exigeix al rei una disculpa:

"El govern d'Espanya lamenta profundament que s'hagi fet pública la carta que el president dels Estats Units Mexicans ha dirigit a Sa Majestat el Rei l'1 de maç passat, el contingut de la qual rebutgem amb tota fermesa."

Per l'executiu de Pedro Sánchez, "l'arribada fa 500 anys dels espanyols a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se a la llum de consideracions contemporànies".

"Els nostres pobles germans han sabut sempre llegir el nostre passat compartit sense ira i amb una perspectiva constructiva, com pobles lliures amb una herència comuna i una projecció extraordinària."

La carta, enviada al Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, encara no ha rebut resposta.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Felip VI
Anar al contingut