Controls policials a Madrid per les restriccions de mobilitat per combatre la Covid (EFE/Rodrigo Jiménez)
Controls policials a Madrid per les restriccions de mobilitat per combatre la Covid (EFE/Rodrigo Jiménez)

L'OMS, sobre Madrid: "Quan els governs difereixen, la gent es mor"

Mike Ryan, director d'Emergències de l'OMS, critica les "diferències" entre el govern espanyol i el de la Comunitat de Madrid per la gestió de la pandèmia

RedaccióActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura que la transmissió de la Covid a Espanya, i particularment a Madrid, "és molt intensa". El director d'Emergències Mike Ryan, un dels màxims responsables de l'OMS, s'ha referit als problemes de gestió i a les discrepàncies entre el govern espanyol i el de la Comunitat de Madrid. Assegura que "quan els governs difereixen, la gent es mor".

Ryan recomana a tots dos governs estiguin "units" i prenguin "bones decisions".

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha estat més clar a l'hora de prendre partit. S'ha mullat pel govern espanyol, que diu que és el que té la posició correcta per afrontar la segona onada a Madrid.

"Hem treballat amb Espanya molt de prop i respectem el seu lideratge i també creiem que, sense una bona raó o les condicions locals, el govern no hauria pres aquestes mesures."

Sense citar Madrid, Ryan ha destacat que la clau per controlar la pandèmia és "treballar fort des del principi per detectar, com han fet Corea del Sud i el Japó, centrant-se en els casos simptomàtics, tancant el pas a l'expansió del virus".

"Si comences per darrere, com més tard comences més difícil és agafar el ritme."


Estat d'alarma en marxa

L'estat d'alarma decretat pel govern espanyol específicament per a Madrid ja està en marxa. Però amb dificultats i protestes. La primera, la del govern de la Comunitat de Madrid, amb Isabel Díaz Ayuso al capdavant, que defensava mantenir les restriccions per àrees sanitàries amb una taxa de contagi superior als 750 casos per cada 100.000 habitants. Ayuso ha allargat el pols al govern espanyol fins que el Consell de Ministres ha decretat l'estat d'alarma, que ha entrat en vigor a nou municipis a les 16.48.

7.000 policies s'han posat a patrullar al carrer i el decret ha aturat l'èxode de madrilenys aquest cap de setmana llarg.

De moment, l'estat d'alarma tindrà una vigència de 15 dies i, si s'amplia, haurà de passar pel Congrés dels Diputats, un tràmit que va portar maldecaps al govern espanyol per quadrar els números durant la primera onada de la pandèmia. Però, abans d'arribar a aquest extrem, Sánchez i Ayuso s'han donat una mica més de temps per dialogar.

La pitjor incidència d'Europa

Mesures dràstiques a Madrid per frenar la propagació del virus, perquè fa setmanes que els casos detectats no paren d'augmentar. El govern espanyol, per justificar la decisió, ha comparat les dades amb les principals ciutats europees. A la Comunitat de Madrid, la incidència acumulada per cada 100.000 habitants les últimes dues setmanes és de 540 casos.

A París, les mesures s'han aplicat amb una incidència de 260 casos, menys de la meitat; a Berlín, amb 50 casos cada 100.000 habitants, i a Londres, amb una incidència de 44 casos. Tres ciutats que, entre altres mesures, han imposat el tancament de bars i restaurants abans de l'hora habitual i han limitat les reunions socials. A Barcelona, on des de fa mesos també s'apliquen mesures similars, la incidència acumulada és de 198 casos.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut