L'OMS insisteix que la pandèmia està descontrolada: "La gent s'ha de despertar"
Treballadors d'una funerària porten un fèretre cap al cementiri, aquest divendres a La Paz, a Bolívia (Reuters)

L'OMS insisteix que la pandèmia està descontrolada: "La gent s'ha de despertar"

Dijous i divendres d'aquesta setmana s'han superat per primera vegada els 200.000 positius diaris al món

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha insistit un cop més que molts països no estan fent prou per aturar l'avanç del coronavirus als seus territoris i que cal que reaccionin.

Aquest divendres, en una roda de premsa extraordinària a Ginebra, els principals responsables de l'organització han repassat les dades dels últims dies, les pitjors des que va començar la pandèmia.

Michael Ryan, Tedros Adhanom Ghebreyesus i Maria Van Kerkhove, aquest divendres a Ginebra (Reuters)

Michael Ryan, responsable d'Emergències Sanitàries de l'OMS, ha estat el més punyent:

"Ja va sent hora que els països es mirin les xifres. Si us plau, no ignoreu el que us diuen les xifres."

"La gent s'ha de despertar, les xifres no menteixen, i la situació sobre el terreny tampoc. Mai no és massa tard per prendre el control en una epidèmia."

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha posat Espanya i Itàlia com a exemples que això és possible.

"No desapareixerà per art de màgia"

Conscient que l'amenaça d'una recessió pot fer tanta o més por que el coronavirus, Ryan s'ha adreçat als responsables polítics dels països on la pandèmia està més descontrolada:

"L'OMS comprèn perfectament que els països que volen posar en marxa les seves economies tenen bones raons per fer-ho. Però no poden continuar ignorant el problema, no desapareixerà com per art de màgia."

El responsable d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Michael Ryan, aquest divendres a Ginebra (Reuters)


Confinaments territorials

Ryan ha concretat el seu prec: si no hi ha alternativa viable, cal que s'apliquin mesures de confinament.

Preguntat pel cas concret de Mèxic, que amb gairebé 30.000 morts aquesta setmana ha superat Espanya com a sisè país amb més víctimes mortals, Ryan ha proposat confinaments territorials:

"Pot haver-hi àrees a Mèxic on és important reduir l'activitat i, al contrari, en altres llocs és segur reprendre-la. No hi ha una resposta que s'ajusti a tots."

Una platja de Gaza, aquest divendres plena de gent aprofitant el relaxament del confinament (Reuters)

200.000 positius en un sol dia

El cert és que el número de positius diaris no para de créixer: aquest dijous i aquest divendres per primera vegada s'ha superat la xifra de 200.000 positius nous al món, segons la pàgina de dades i estadístiques Worldometers.

Tots dos dies més de 50.000 d'aquests casos han estat als Estats Units, seguit del Brasil, amb més de 40.000 diaris. Conjuntament, aquests dos països sumen ja gairebé 200.000 morts per coronavirus.


EUA i el Brasil, descontrolats

I poden anar a pitjor, a molt pitjor: aquesta setmana Anthony Fauci, responsable del control de la pandèmia als Estats Units, ha admès que el país pot arribar a 100.000 positius nous cada dia.

Al Brasil no estan millor: ara tenen 63.000 morts, xifra que augmenta a un ritme de 1.200 diaris, però, malgrat això, a Rio de Janeiro han reobert aquesta setmana bars i restaurants.

La mortalitat, estable

A diferència dels positius, la mortalitat no augmenta amb la mateixa rapidesa: pocs dies es superen les 5.000 víctimes mortals a tot el món, una xifra força estable des de fa uns 2 mesos.

Per aconseguir reduir aquesta xifra, l'OMS està coordinant assajos amb 5.500 pacients a diversos països per identificar quins són els millors tractaments per la Covid-19.


Resultats en 15 dies

Ghebreyesus ha assegurat que en 15 dies tindran resultats provisionals dels assajos, que, a més del remdesivir, inclouen tractaments com lopinavir/ritonavir amb i sense interferon, i també la hidroxicloroquina.

Els responsables de l'OMS esperen que alguns d'aquests tractaments alleugin la malaltia de molts pacients, però no són tan optimistes pel que fa a les vacunes.

Sanitaris fent visites domiciliàries a Soyapango, aquest divendres al Salvador (Reuters)

"Poc intel·ligent"

Segons Michael Ryan, s'han donat esperances que el gener del 2021 ja hi haurà vacunes disponibles, però que poden ser força falses:

"Pot ser que les vacunes hagin demostrat eficàcia cap a finals d'aquest any, el gran interrogant és si l'escala de producció d'aquestes vacunes serà suficient perquè puguem començar a vacunar gent a principis del 2021."

Ryan ha afegit que "seria poc intel·ligent predir quan estarà llesta una vacuna".

Ara mateix hi ha a tot el món més de 200 equips treballant en candidates a vacuna, una vintena de les quals ja estan en fase d'assajos en humans.

Es pot seguir l'evolució d'aquests projectes en aquesta pàgina: https://vac-lshtm.shinyapps.io/ncov_vaccine_landscape/

Mutació inocua

A banda de tot això, l'OMS està pendent d'una mutació del virus detectada al febrer, la D614G, i que, a hores d'ara, ja representa un 30% de les infeccions al món.

Segons Maria Van Kerkhove, col·laboradora de Ryan, de moment no hi ha motiu d'alarma perquè no fa més agressiva la malaltia:

"La mutació s'està propagant per Europa, el Regne Unit, els Països Baixos, Alemanya i també per Amèrica. En aquest punt, no ens consta que comporti casos més greus de la malaltia."

Maria Van Kerkhove, responsable tècnica d'Emergències Sanitàries de l'OMS, aquest divendres a Ginebra (Reuters)

La responsable científica de l'OMS, Soumya Swaminathan, ha precisat que, al laboratori, aquesta variant del coronavirus ha demostrat que es multiplica més ràpidament, però que no s'ha provat que això també passi en el cos humà.

Roda de premsa dels responsables de l'OMS, aquest divendres a Ginebra (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus OMS
Anar al contingut