L'OMS alerta que el ritme de vacunació a Europa és "inacceptablement lent"

L'organisme internacional diu que no és moment de relaxar mesures perquè la pandèmia està en expansió a molts dels 53 països del continent

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'oficina europea de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha alertat que el ritme de vacunació contra la Covid-19 a Europa està sent "inacceptablement lent".

Ho ha afirmat aquest divendres en una nota de premsa en què recull declaracions dels responsables d'aquesta oficina, que té la seu a Copenhaguen.

Dorit Nitzan, directora d'emergències d'aquesta oficina, que fa el seguiment de tots els 53 països europeus, inclosos Rússia i les repúbliques exsoviètiques, afirma que la pandèmia hi està creixent:

"Fa només cinc setmanes el número de nous casos a Europa havia baixat a menys d'un milió a la setmana, però ara la situació és la més preocupant dels últims mesos."

Segons Nitzan, la setmana passada hi va haver al continent 1,6 milions de casos nous i van morir gairebé 24.000 persones de Covid-19.

Gràfica de l'evolució de la pandèmia al món, Europa és la franja verd poma, cada columna és una setmana (Font: OMS)

Vacunació "inacceptablement lenta"

Per la seva banda, Henri P. Kluge, màxim responsable de l'oficina, calcula que només un 10% de la població europea ha rebut almenys una dosi de vacuna, i un 4% està del tot vacunada.

Per això considera que hi ha el risc que, com que s'està vacunant, hi hagi "una falsa sensació de seguretat" i que això és "un perill".

"Les vacunes no només funcionen, també són eficaces per prevenir infeccions, però el desplegament és inacceptablement lent."

"I mentre la cobertura sigui sent baixa, hem d'aplicar les mateixes mesures socials i de salut pública que hem aplicat en el passat."

Un treballador d'un restaurant dona un encàrrec a un client, aquest dijous a Praga, a la República Txeca (Reuters)


No és moment de relaxar mesures

El temor dels responsables de l'OMS a Europa és que les festes de Setmana Santa, i els desplaçaments que comporten, agreugin la pandèmia.

Alerten que és un mal moment per relaxar les restriccions, perquè els contagis està augmentant en gairebé tots els grups d'edat.

De tota manera, valoren molt positivament els resultats de la vacunació, perquè la població de més de 80 anys és l'única franja en què estan baixant els contagis, cosa que s'atribueix a les vacunes.

La variant britànica, predominant arreu

L'oficina europea de l'OMS també constata que l'anomenada variant britànica del virus ja és la predominant a Europa, i s'ha detectat a pràcticament tots els països.

Per això reclamen aplicar més restriccions quan el ritme de contagis pugi. Calculen que hi ha 27 països del continent que estan aplicant restriccions, 21 dels quals amb toc de queda.

També que en les últimes dues setmanes 23 països han endurit les mesures, i que tretze han anat en sentit contrari: les han relaxades.

Gent amb mascareta passa per davant d'un restaurant tancat, aquest dijous a Niça, a França (Reuters)

 

ARXIVAT A:
OMSCoronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut