Haver de recórrer a locals comercials per la falta de pisos de lloguer a Sant Sadurní d'Anoia

L'escassa oferta d'habitatges de lloguer que hi ha al municipi i l'extensa presència de locals comercials amb la persiana abaixada converteixen la modificació del pla urbanístic en una equació que ajuda a resoldre un problema endèmic

Oriol Llach EstrellaActualitzat

Set habitatges en lloguer a Sant Sadurní d'Anoia. Aquest és el resultat de la recerca feta en diferents portals immobiliaris a l'hora d'encarar aquest reportatge. Un cop sobre el terreny, el paisatge de persianes metàl·liques abaixades amb un cartell d'"Es lloga" o "Es ven" omple els carrers d'aquest municipi de l'Alt Penedès.

La Maribel ha tingut una perruqueria durant més de 30 anys a prop del centre de Sant Sadurní d'Anoia. Ara que s'ha jubilat, està fent caixes i ho fa amb un somriure a la cara perquè ha trobat dues solucions per al futur del seu local, que ara havia de quedar buit.

La primera és que ja el té llogat i la segona és que qui s'hi instal·larà serà el seu fill de 21 anys, i no perquè vulgui continuar amb el negoci de tota la vida de la seva mare, sinó que convertirà la perruqueria en un apartament. S'emanciparà i per fi sabrà què és viure tot sol. Un fet que entre els joves de la seva edat és gairebé impossible.

"Estem buidant. Gairebé no caldrà fer obres. Canviarem algunes finestres, que són velles, i reformarem una mica el bany. La resta serà posar mobles i poc més.

Serà una cosa de pas, perquè suposo que a la llarga ell acabarà buscant un altre habitatge, i llavors ho llogaré a algú altre i em guanyaré uns diners que m'ajudin ara que estic jubilada perquè els autònoms cobrem molt poc. Mestres que venen desplaçats a treballar a la comarca, gent gran que necessitin un pis accessible o jovent que treballi i que es pugui permetre un lloguer"

Un local comercial tancat, al centre de Sant Sadurní d'Anoia (CCMA)

Els plans de la Maribel i el seu fill són possibles. La clau, la reforma en el pla urbanístic que s'impulsa des de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia. I és que amb aquest canvi normatiu s'arreglen dos problemes de cop. D'una banda s'amplia el parc d'habitatge i de l'altra es dona una sortida a locals en planta baixa que porten anys amb la persiana abaixada.

En David Vilomara, assessor immobiliari a Sant Sadurní d'Anoia, té molt clar que aquesta mesura servirà per desencallar una situació que porta anys enquistada. Una mena de "win-win".

"Tenim molta gent que ens demana un habitatge de lloguer a Sant Sadurní i és molt difícil poder-los ajudar a dia d'avui. En canvi tenim una llarga llista de locals en lloguer que ningú ens demana. Com més habitatge hi hagi, més ajuda que el mercat es destensioni i es reguli.

Ara mateix tenim molta gent gran, amb problemes de mobilitat, que viu en pisos antics, sense ascensor... Si es poden instal·lar en un local en planta baixa els canviaria la vida!"

Un cartell "en venda" d'un local comercial que està mig arrencat (CCMA)

 

En una època on comprar per internet està a l'ordre del dia, una mesura com aquesta podria perjudicar el comerç de proximitat, un sector econòmic vital en poblacions com Sant Sadurní d'Anoia i que fa mans i mànigues per sobreviure. En aquest sentit, aquesta normativa contempla una excepció que són els locals en planta baixa situats en els principals eixos comercials del municipi. En Ton Amat, l'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, ens ho explica:

"Aquesta modificació del pla urbanístic l'encarem sempre trobant l'equilibri amb el teixit comercial. Només es podrà aplicar en les zones amb menys activitat comercial, que està perfectament delimitada.

A banda, aquests locals es podran convertir en habitatge sempre que compleixin amb tots els requisits d'habitabilitat. Hem fet un estudi i creiem que pot contribuir a resoldre l'evident problemàtica que hi ha a Sant Sadurní d'Anoia amb l'habitatge de lloguer"

Sobre aquesta excepció, l'assessor immobiliari David Vilomara aplaudeix que es tingui en compte que no en surti perjudicat el comerç de proximitat i veu que, a la llarga, podria suposar encara una volta més:

"Si tu tens un carrer on hi ha 10 locals en planta baixa que estan tancats i ara, amb aquesta mesura, 4 o 5 es converteixen en habitatge, entenc que al mateix temps dinamitzes el comerç perquè els locals que queden tenen més vida al seu voltant i, per tant, és més fàcil obrir-hi un nou negoci"

Amb gairebé 13.000 habitants, Sant Sadurní d'Anoia compta amb tretze habitatges buits per cada mil habitants. De tots els pisos i cases que hi ha al municipi, només un 16% són de lloguer.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut