Washington

L'"informe Baker" recomana a Washington que retiri les tropes de l'Iraq gradualment i que negociï amb l'Iran i Síria

El Grup d'Estudi de l'Iraq ja ha fet públiques les seves 79 recomanacions per millorar la situació en aquell país. L'informe sobre l'Iraq encarregat pel govern nord-americà considera que l'actual estratègia no és viable. La Comissió Baker-Hamilton recomana invertir esforços per formar l'exèrcit iraquià i negociar amb Síria i l'Iran. També quantifica el cost de l'estabilitat en més d'un bilió de dòlars. Els portaveus d'aquesta comissió, formada per republicans i demòcrates, han reconegut que la situació és molt difícil, però s'han mostrat confiats que amb la implementació de les seves propostes es pugui sortit de l'actual crisi.

Actualitzat

Els experts aconsellen que les forces militars desplegades a l'Iraq reforcin el seu paper en l''entrenament de les forces de seguretat iraquianes i es vagin retirant de la primera línia de combat gradualment fins a l'any 2008. "El que sí que recomanem és aprovar un important desplegament de les forces que entrenen les tropes iraquianes. Un augment d'entre 20.000 i 40.000 efectius. No recomanem un augment de les forces nord-americanes superior a 100.000 efectius", han afirmat.

El Grup d'Estudis ha afegit, a més: "Els Estats Units no han d'establir cap compromís indefinit per mantenir un elevat nombre de tropes a l'Iraq a molt llarg termini." A més, han considerat que els Estats Units "haurien de començar de seguida una nova ofensiva diplomàtica, i, en col·laboració amb el govern iraquià, crear un grup de suport internacional a l'Iraq per treballar en els aspectes econòmics, polítics i militars necessaris per tornar l'estabilitat al país." Per això aposten per reiniciar l'esforç diplomàtic i per donar un major paper als veïns, especialment Síria i l'Iran.

Els deu membres de la Comissió Baker-Hamilton han consensuat 79 recomanacions i advertències, entre les quals hi ha que el cost de la guerra pot superar el bilió de dòlars. Després del càstig electoral del novembre i la destitució del fins ara arquitecte de la guerra, Donald Rumsfeld, aquest informe pot tenir una gran influència en les correccions estratègiques que prepara la Casa Blanca.

De moment, Bush ha rebut l'informe de mans dels membres de la comissió i els ha promès estudiar detingudament aquesta nova avaluació de la guerra, que considera molt dura, tot i que fins ara s'ha mostrat en contra de les principals propostes de l'informe. Amb tot, Bush ha apuntat que no pensa aplicar alguns dels punts recomanats. Cal recordar que l'informe ha estat fet en part per homes del seu pare: el pare que no va voler envair l'Iraq l'any 1991.

Al mateix temps, el primer ministre britànic, Tony Blair, tindrà demà, a Washington, una sessió de treball amb el president nord-americà.

Aquest informe és paral·lel a una altra avaluació que Bush ha ordenat a diferents departaments del seu govern. Amb tots dos informes sobre la taula, el president nord-americà decidirà en qüestió de setmanes -no de mesos, segons la Casa Blanca- quines correccions aplica a la seva estratègia en la guerra a l'Iraq.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut