Presentació del nou Pediatric Cancer Center Barcelona davant dels mitjans de comunicació
Presentació del nou Pediatric Cancer Center Barcelona davant dels mitjans de comunicació

L'Hospital Sant Joan de Déu inaugura el primer centre d'oncologia pediàtrica de l'Estat per atendre un 35% més d'infants

Actualitzat

ACN Esplugues de Llobregat - L'Hospital Sant Joan de Déu, d'Esplugues de Llobregat, ha inaugurat aquest dijous el Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB), un edifici de 14.000 metres quadrats que permetrà incrementar un 35% el nombre d'infants atesos. Si fins ara l'hospital podia acollir uns 300 casos nous cada any, ara permetrà atendre'n fins a 400, situant-se en primer lloc a nivell estatal i segon a escala europea. L'espai es dota d'habitacions individualitzades i zones per a familiars, amb comoditats i amplitud depenent de l'estada prevista dels menuts al centre així com unes habitacions per als pacients de pal·liatius i quiròfans per fer l'estada més còmode per a malalts i acompanyants, així com fer més amable l'entorn on es troben.

El nou edifici se situa just a tocar de la resta del conjunt hospitalari de Sant Joan de Déu, i connecten ja sigui a través del carrer com per una passera elevada i de vidre. El projecte per aixecar-lo va iniciar al 2017 amb una campanya per recaptar fons, i que va aconseguir reunir 30 MEUR, als quals s'hi van afegir 7 d'addicionals en una segona fase de la campanya a partir de l'aportació que un total de 15 donants, fundadors, empreses i particulars van fer.

L'equipament té 14.000 metres quadrats que es reparteixen en cinc plantes. Un 70% de l'espai es destina a l'assistència mèdica, mentre que el 30% restant s'utilitzen per a la investigació i el desenvolupament.

L'edifici té 37 habitacions individuals, amb 8 càmeres de trasplantament, 26 boxs per a l'hospital de dia, i 21 consultes externes. Tot l'entorn està pensat per seguir l'estela de les darreres ampliacions de Sant Joan de Déu, amb espais pensats perquè els menuts se sentin més còmodes i segurs, amb àrees de joc interactives, una sala per als pacients adolescents, o sales d'espera amb elements manipulables, entre d'altres.

L'equipament compta amb un equip de 150 professionals, que s'encarregaran d'atendre els menuts. Tot plegat permetrà augmentar el nombre de casos que actualment s'atenen.

"Al 2021 es van atendre un total de 310 casos nous, i la capacitat del nou edifici pediàtric permetrà arribar als 400, fet que ens situa com un dels centres més importants del món", explica Manel del Castillo, director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu. Aquesta xifra situa el centre com el primer a nivell estatal i el segon a escala europea.

L'equipament permetrà acollir pacients del país, però també de fora, on s'hi posa especial atenció, donat que no tots els països disposen de les mateixes capacitats sanitàries, socials i econòmiques per tractar casos de càncer pediàtric. "Tenim impacte internacional, perquè per exemple a l'Amèrica Llatina els resultats no són igual de bons que aquí, i l'ambició és que el centre pugui arribar més enllà de les nostres fronteres", ha destacat del Castillo.

Això implica tractar pacients procedents d'altres països, però no només això. "Suposa construir capacitats locals, ajudant i agermanant-nos amb hospitals d'Argentina, Uruguai o Perú, perquè tinguin més capacitat diagnòstica i precisió per tractar els pacients amb teràpies més avançades", ha apuntat el gerent.

Actualment, el centre hospitalari lidera el projecte CLOSER (Chilhood Leukemia: Overcoming distance between South Americ and European Regions), amb finançament de la Comissió Europea, per equiparar la supervivència dels pacients amb leucèmia de l'Amèrica Llatina amb els d'Europa.

Investigar per curar

La investigació del càncer infantil ha de permetre reduir l'índex de mortalitat, objectiu que s'ha anat aconseguint des de mitjans del segle passat. "Al 1960 no es podia curar cap nen, als anys 2000 el 70% dels pacients es curaven en països avançats, i avui se salven més del 80%", assenyala el director de recerca del PCCB, Jaume Mora.

"Si seguim per aquest camí, algun dia veurem tots els pacients curats", augura. Un primer pas per aconseguir-ho és, ha destacat, la projecció del servei que es posa en marxa ara.

L'edifici ha quedat oficialment inaugurat amb un acte que ha comptat, entre d'altres, amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que han fet costat als impulsors del projecte i han agraït l'aportació econòmica que els mecenes han fet per fer del PCCB una realitat.

Anar al contingut