L'experiència de dues treballadores catalanes a la Xina repatriades pel coronavirus

Trobem dos casos que ens expliquen la seva experiència d'haver hagut de marxar pel risc de contagi

Iván GutiérrezActualitzat

Les empreses occidentals ja estan prenent mesures davant de l'expansió del virus i el risc de contagi amb la repatriació de molts treballadors que estan vivint a la Xina i que, des de fa setmanes, s'han traslladat de forma urgent aquí. És el cas de dues catalanes que ens expliquen la seva experiència.


Tres casos de coronavirus dues plantes més amunt

La Clàudia Solé és de la Selva del Camp i porta tres anys i mig a Hong Kong com a mànager d'una sèrie de pastisseries d'una important cadena belga. 
 

Clàudia Solé va marxar de la Xina després de conviure amb tres casos de coronavirus
Clàudia Solé va marxar de la Xina després de conviure amb tres casos de coronavirus

Va haver de fer les maletes en només tres dies perquè la seva empresa va considerar que hi havia un alt risc de contagi. I no és per a menys. Al seu mateix bloc de pisos es van confirmar tres casos de coronavirus:

"Diumenge passat, un veí em va dir que s'havien trobat al nostre bloc de pisos tres casos de coronavirus d'una família on un dels integrants havia vingut de Wuhan i havien compartit una sopa. Els tres casos estaven a la planta 6 i jo visc a la planta 4; per tant, el meu cap va decidir que primer aniria a un hotel i després seria repatriada a Espanya de forma immediata"

De fet, aquest mes d'abril ja li tocava tornar a Espanya per exercir funcions aquí, però la crisi del coronavirus ha accelerat del tot els plans, i ara es troba en un impàs per saber si ha de tornar allà fins a l'abril, o ja segueix aquí. No ajuda el fet que el seu cap ni li agafés la mà per acomiadar-se d'ella quan va haver de marxar.

 

"Tornaria? No ho sé"

Sobre una possible tornada, assegura que ella "vivia molt bé allà, ho tenia tot amb una ciutat excitant i amb moltes coses a fer, però que a l'hostaleria han patit molt amb les protestes i ara amb el coronavirus".

De fet, recorda, "els carrers ara són buits, ningú toca res, has d'anar amb mascareta i guants a tot arreu, a més d'intentar no sortir gaire al carrer per evitar aglomeracions en una ciutat superpoblada". 

 


Tornada temporal a Barcelona amb tres nens

El cas de la Sol Jaumandreu, que ha tornat a Barcelona de Hong Kong amb la seva família fa només vint dies, és per partida doble a l'àmbit laboral. Ella és arquitecta en diferents projectes i el seu marit treballa per a una multinacional britànica.

Per ells, va ser una decisió voluntària aprofitant les vacances de l'Any Nou xinès. Però si havien de tornar el 16 de febrer, les circumstàncies amb escoles tancades i l'extensió del virus, ha fet que hagin posposat la tornada. 

"Com vèiem que la situació s'ha anat allargant hem hagut d'anar canviant de pis turístic en pis turístic, i va ser difícil perquè coincidia amb el Mobile World Congress. Ara, tenim previst tornar a mitjans de març". 

La multinacional ha entès la decisió de moltes famílies de tornar durant una temporada als seus països de procedència. En tot cas, una de les decisions claus per tornar a Barcelona també ha estat pels seus tres fills, que estaven sense anar a escola i vivien en un ambient que consideraven "una mica angoixant, ple de mascaretes".

De fet, la seva filla Julia es va espantar quan, acostumada a portar mascareta, va adonar-se a l'aeroport que ells eren els únics que ja no en portaven, creient que podrien prendre mal si respirava l'aire sense cap filtre.

Sol Jaumandreu no ha tornat a la Xina, on treballa, pels seus tres fills
Sol Jaumandreu no ha tornat a la Xina, on treballa, pels seus tres fills

Tenen clar que tornaran, i, de fet, en tenen ganes per recuperar la rutina i creuen que si es tornen a obrir escoles "serà perquè no hi ha cap perill i és segur".

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut