El govern espanyol posa la sanitat privada sota el control de les autonomies

El ministeri de Defensa desplega l'exèrcit al carrer i mobilitza tot el personal sanitari militar

RedaccióActualitzat

Els ministres de Sanitat, Defensa, Interior i Transports han comparegut per primer cop des del decret d'estat d'alarma per explicat les mesures per contenir el coronavirus. Són els quatre responsables que va designar el president espanyol, Pedro Sánchez, per comandar la lluita contra el contagi.

El primer a intervenir ha estat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha anunciat mesures per alleugerir la pressió sobre el sistema de salut en la lluita contra el coronavirus. Illa ha destacat tres mesures: mobilització de la sanitat privada, comunicació de tot el material útil en la lluita contra el virus i contractació de metges i pròrroga dels contractes MIR.

En la primera de les mesures, el govern espanyol ha anunciat que posa a disposició de les comunitats autònomes els espais de la sanitat privada. Això implica que la Generalitat podria disposar dels recursos sanitaris privats. A més, en virtut de l'estat d'alarma, La Moncloa també permet l'ús d'altres locals privats per fer atenció sanitària.

"Donem un termini de 48 hores perquè la gent que tingui emmagatzemat material sanitari com mascaretes, ulleres o guants el posin a disposició."

Pel que fa al material, el govern espanyol ordena a qui disposi de kits de diagnòstics i material de protecció que ho comuniqui al ministeri. Ho han de fer abans de 48 hores, siguin empreses o particulars. L'ordre inclou màscares, kits de PCR per al diagnòstic, guants, bates, solució hidroalcohòlica i dispositius de ventilació mecànica. També ho han de comunicar les empreses que puguin fabricar aquest material. Illa ha advertit que l'incompliment d'aquestes obligacions comporta sancions, que no ha detallat.

Illa també ha anunciat la pròrroga de la contractació de metges residents per cobrir les places necessàries. Són els MIR de l'últim any en diverses especialitats, entre elles geriatria, medicina de la feina, medicina intensiva, medicina familiar i comunitària, medicina interna, medicina preventiva i de salut pública, pneumologia, pediatria, radiodiagnòstic , microbiologia, infermeria de la feina, infermeria familiar i comunitària, infermeria geriàtrica i infermeria pediàtrica.

També se suspenen les rotacions en curs o programades als residents perquè puguin prestar serveis on faci falta més esforç dels professionals i s'autoritza, amb caràcter transitori, la contractació de personal amb grau o llicenciatura sanitària sense títol d'especialista en els casos en què s'hagin aprovat les proves selectives del MIR i no tinguin plaça o amb títol d'especialista fora de la UE i que estiguin en tràmit amb valoració favorable.

 

30.000 tests diagnòstics

El govern espanyol també ha explicat que han fet més de 30.000 tests de coronavirus a la població. Fins ara hi ha 8.000 casos positius coneguts.

Illa assegura que es treballa en un nou procediment i un nou mètode per augmentar la capacitat logística per practicar més proves de test de coronavirus.

"S'estan fent proves a les persones que, segons protocols sanitaris, ho necessiten. S'han fet, fins ara, més de 30.000 tests."

 

Exèrcit mobilitzat

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha explicat que l'exèrcit ha començat a desplegar-se. De moment, han fet reconeixement per set ciutats espanyoles on el govern considera que hi pot haver més risc de propagació de la Covid-19. Són també les ciutats on l'exèrcit té les seves bases.

La Unitat Militar d'Emergència, l'UME, ha començat a analitzar la situació a Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Lleó, Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife, centrant-se sobretot a identificar les zones d'aquestes ciutats on hi pot haver més risc de propagació del virus. Fonts de l'UME han explicat que la seva tasca consistirà a acudir a punts crítics on hi ha aglomeracions per si hi calgués fer actuacions de desinfecció.
Alguns d'aquests punts crítics són les principals estacions de tren de Madrid, Atocha i Chamartín; l'estació sud d'autobusos o ciutat properes com Alcorcón i Leganés.

La ministra reconeix, també, que la presència de militars al carrer ajudarà que es compleixin les mesures de confinament:

"La presència de l'UME també serà dissuasòria per a aquelles persones que no compleixin les normes."

A més, el Ministeri de Defensa ha decidit activar 150 metges i 70 infermers militars a la reserva.

 

Un 85% menys de places de transport

El ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha destacat que s'han reduït dràsticament els desplaçaments per carretera, un 60%.

Pel que fa al transport ferroviari, ha explicat que el govern espanyol va més enllà del que va anunciar el decret d'estat d'alarma, que deixava les Rodalies en el 100% de funcionament. Ara, anuncien que l'operador Renfe només omplirà un terç dels seus combois per garantir l'espai mínim per evitar un contagi. Això, diu, reduirà en un 85% les places de transport.

"Cada autoritat autonòmica o local podrà fixar els serveis de transport dels quals tinguin competències. Han de garantir l'accés als llocs de treball."

 

Marlaska defensa la coordinació

Un dels punts més polèmics de l'estat d'alarma és l'assumpció de competències de seguretat per part de l'Estat. Estan sota el comandament del ministre de l'Interior. Fernando Grande-Marlaska ha destacat que la coordinació "és l'eina més eficaç".

"L'objectiu és protegir la salut i la seguretat dels ciutadans. Demano a tots els espanyols que facin cas de les indicacions dels agents."

Marlaska ha anunciat que es reforçarà tota la planificació de seguretat ciutadana, tot i que no ha entrat en detalls.

Pel que fa a les presons, el ministre ha explicat que se suspenen les sortides de permís dels presos i, a canvi, s'amplien les comunicacions telefòniques que puguin fer els interns. Aquesta situació afecta els presos polítics, alguns dels quals, com Jordi Sànchez i Josep Rull, estan aïllats per un possible contagi.


Conferència autonòmica amb discrepàncies

Aquest diumenge és el primer dia de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma a Espanya per fer front al coronavirus. Per explicar les mesures del decret, Pedro Sánchez s'ha reunit amb la resta de presidents per videoconferència. En la seva intervenció, Quim Torra ha mostrat el seu malestar perquè, assegura, hi ha una invasió de competències. Ha dit que les mesures aprovades no són suficients i que cal tancar fronteres, l'autoconfinament dels ciutadans i cessar tota activitat no imprescindible.

 

L'aprovació de l'estat d'alarma ha generat una picabaralla política pel control competencial. El Departament d'Interior ha volgut deixar clar que continuen sent responsabilitat seva la seguretat ciutadana i les emergències a Catalunya. Ho ha dit el conseller Miquel Buch després de reunir-se amb els responsables dels Mossos d'Esquadra, dels Bombers i de Protecció Civil. Buch ha lamentat i denunciat la pèrdua de competències per la declaració d'estat d'alarma del govern espanyol i ha assegurat que la Generalitat continua protegint el país de la delinqüència i vigilant els incendis i les inclemències meteorològiques.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut