Anuncis d'habitatges en una immobiliària (ACN / Sílvia Junyent Dalmau)
Anuncis d'habitatges en una immobiliària (ACN / Sílvia Junyent Dalmau)

L'euríbor s'enfila fins al 3,3% i dispara l'actualització de les hipoteques

Mentre l'euríbor arriba a nivells del 2008, els bancs centrals preparen més pujades aquesta setmana

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto47

Francesc Serra

Cap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@fx_serra

L'escalada de l'euríbor no s'atura i aquest gener s'ha enfilat fins al 3,33%, el nivell més alt des del desembre del 2008. I aquesta setmana, per si no fos prou, tant la Reserva Federal com el Banc Central Europeu tornaran a apujar els tipus d'interès per combatre la inflació, que continua sent el seu principal maldecap.

A l'espera dels arguments que doni la presidenta del BCE, Christine Lagarde, en la roda de premsa d'aquest dijous, els mercats financers anticipen que els tipus d'interès continuaran pujant durant els pròxims mesos, una tendència a l'alça que també recull el principal índex hipotecari, l'euríbor.

De fet, l'impacte de les pujades es començarà a notar de manera significativa a partir d'ara, perquè s'està eixamplant ràpidament la distància entre la cotització actual de l'euríbor i la del mateix període de l'any passat. Fins al març del 2022, cotitzava en negatiu, i pràcticament no es pagaven interessos. Ara, tot canvia.

Un exemple: una hipoteca amb un euríbor més 0,50 que s'actualitza al gener, durant el 2022 pagava un 0,023% d'interès. Aquest any se li aplicarà un 3,83%. Si li queden 170.000 euros i vint anys per amortitzar, la quota mensual passarà de 709 euros, aproximadament, a 998 euros, una diferència de 289 euros (3.468 euros anuals).

Dues persones consulten ofertes de pisos a Lleida
Dues persones consulten ofertes de pisos a Lleida (ACN)


L'euríbor, a nivells del 2008

Cal remuntar-se al 2008 per trobar un euríbor tan alt. Però l'escenari és radicalment diferent. Llavors, en plena crisi immobiliària i financera, els bancs centrals van començar a abaixar els tipus d'interès ràpidament per intentar frenar el daltabaix econòmic.

Aquest 2023, però, el discurs oficial dels bancs centrals és que la inflació passa al davant de qualsevol altra preocupació. I això vol dir que els tipus d'interès continuaran pujant, almenys fins a l'estiu.

Però també és cert que si la inflació comença a afluixar --i ja dona algun senyal en aquest sentit--, els bancs centrals tindran menys arguments per continuar endurint la seva política monetària i les circumstàncies els podrien forçar a repensar l'estratègia.

Ara com ara, però, no expressen cap dubte (almenys, en públic) i asseguren que mantindran el rumb fins que la inflació torni al voltant del 2%.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central Europeu
Anar al contingut