Imatge d'arxiu d'una fossa comuna de la Guerra Civil
Imatge d'arxiu d'una fossa comuna de la Guerra Civil
Madrid

L'Estat es farà càrrec de les exhumacions de les fosses de la Guerra Civil i el franquisme

El Congrés dels Diputats ha aprovat una reforma de la llei de la memòria històrica. La proposta, presentada per IU-ICV, garantirà "la responsabilitat pública i institucional en les tasques de localització, exhumació i identificació de les fosses de víctimes del franquisme". A més, insta el govern espanyol a commemorar de manera solemne la declaració del Congrés dels Diputats de condemna expressa al règim franquista i de suport a les seves víctimes. La moció ha tirat endavant gràcies al suport del PSOE. El PP hi ha votat en contra.

Actualitzat
Catalunya té una llei pròpia per protegir la memòria històrica, però, a la resta d'Espanya, els familiars de les víctimes havien fracassat en l'intent que les administracions es fessin càrrec de les exhumacions. Això s'acabarà amb aquesta proposta.

Perquè tirés endavant i per aconseguir el suport del PSOE, Iniciativa ha hagut de renunciar a alguns punts com la creació d'una fiscalia específica. La proposta acordada també preveu defensar els que investiguen els crims del franquisme. En altres paraules, deixa clar que les lleis espanyoles obliguen a perseguir els crims del franquisme. Segons Iniciativa-Verds, això dóna cobertura política al jutge Baltasar Garzón, que està acusat de prevaricació per haver investigat aquests crims.

Garzón ja ha advertit que recorrerà al Tribunal Constitucional per vulneració de principis bàsics si es prenen mesures contra ell per la investigació dels crims del franquisme.

La moció insta també el govern espanyol a transformar i potenciar l'Oficina de les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura, amb seu al Ministeri de Justícia. A banda de la seva funció d'atenció i assessorament als ciutadans, aquesta oficina hauria d'assumir la direcció i la coordinació de totes les polítiques públiques, tant en el sector de l'administració general de l'Estat, com en les relacions amb les altres administracions públiques competents.

Anar al contingut