El plenari de l'ONU ha escoltat la preocupació per la situació de la justícia a Espanya

L'Estat desacredita l'informe dels presos a l'ONU: "És una campanya d'intoxicació"

L'ambaixador espanyol ha intervingut al plenari del Consell de Drets Humans de l'ONU per respondre al representant del Centre per a la Unesco a Catalunya

Actualitzat

El representant del Centre per a la Unesco a Catalunya ha denunciat en el plenari del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides la negativa del Tribunal Suprem a complir la resolució sobre les detencions arbitràries

El director Unescocat, Gerard Segú, va explicar la preocupació per la situació justicia a Espanya.

 "Mentre s'espera que el Tribunal Suprem emeti una decisió històrica, -va explicar- estem preocupats per les sospites de falta d'independència judicial; som aquí per assegurar-nos que Espanya respecta les recomanacions i decisions d'aquest consell"

 

 

El Centre per a la UNESCO de Catalunya, la UNESCOCAT, ha reclamat al plenari que "intervingui" perquè l'estat espanyol alliberi "immediatament" els independentistes en presó preventiva.
 

Manca d'independència

En la seva intervenció, Gerard Segú ha denunciat el rebuig del Tribunal Suprem a l'informe del grup de treball de detencions arbitràries de l'ONU que demanava l'alliberament dels independentistes en presó preventiva. A més, ha demanat a l'òrgan que "actuï" per "garantir que Espanya respecta les decisions i opinions" d'aquest Consel i ha recriminat al Suprem "falta d'independència" en el cas de l'1-0.
            
El representant d' UNESCOCAT ha apel·lat directament al relator especial de l'ONU sobre la independència dels magistrats i advocats, Diego García-Sayán, perquè reclami a Espanya "una millora del sistema judicial per complir amb els requisits d'imparcialitats i independència".

 

 

La UNESCOCAT ha fet aquesta petició arran de la presentació de l'informe anual sobre independència judicial de García-Sayán en què demana als magistrats d'arreu del món que expressin les seves opinions amb cautela a l'esfera pública, especialment a les xarxes socials.

Segú ha posat com a exemple de manca d'imparcialitat i independència dels magistrats d'aquesta alta instància judicial espanyola els missatges d'un membre del PP en què assegurava que el partit tenia el "control" de la sala segona del Suprem que jutja els líders independentistes o a les declaracions privades del jutge instructor Pablo Llarena.

Réplica ajornada

El representant d'Espanya a la sessió plenària ha demanat el torn de paraula al final de la sessió sobre independència judicial per replicar al representant de l'UNESCOCAT. Tanmateix, han denegat la petició per falta de temps i l'han emplaçat a expressar-se en una altra sessió de la jornada.

 

 

El secretari de l'ambaixada espanyola a Ginebra, Pablo Nuño Garcia, ha assegurat que l'òrgan està "desacreditat". "És una campanya de desinformació i intoxicació", ha dit . Segons el representant espanyol, l'informe del grup de treball té "un cúmul d'errors fàctics i judicis parcials" i creu que "genera dubtes" sobre la "imparcialitat" de l'òrgan.

Nuño ha defensat els líders independentistes acusats de "greus delictes" pels esdeveniments del setembre i octubre del 2017 ha tingut "totes les garanties processals, inclosa la publicitat" amb la retransmissió en directe de "la integritat" del judici al Tribunal Suprem.

Desacrediten l'UNESCOCAT

Nuño ha començat la seva rèplica acusant l'UNESCOCAT d'haver fet declaracions sense "rigor" sobre el cas de l'1-O. També ha recriminat al centre que hagués perdut "l'estatut UNESCO" per "la realització d'activitats de propaganda política".

 

 

El centre ha admès a l'ACN que ja no compten amb aquesta distinció, però asseguren que van ser les autoritats espanyoles i no la UNESCO qui la va retirar. "Tenim una via directa de treball amb la UNESCO", expliquen.

El diplomàtic espanyol no només ha criticat el contingut de l'informe del grup de treball vinculat a l'ONU, sinó també "les formes" per realitzar-lo i publicar-lo. Nuño retreu a l'òrgan haver "violat el mètode de treball" i no "respectar els terminis" d'entrega.

"El cas va ser filtrat a la premsa", ha reblat. Des d'Òmnium Cultural neguen haver fet la filtració i asseguren que no tenien l'informe quan es va publicar als mitjans. Així, acusen mateix govern espanyol d'haver-lo filtrat.

 

ARXIVAT A:
Independència
Anar al contingut