Les recomanacions per evitar contagis de bronquiolitis, grip i covid aquest Nadal

El Departament de Salut fa una "crida a tenir molt sentit comú" i "recuperar les mesures de l'any passat per evitar la transmissió"

Juli Rodés AlmerActualitzat

Si res no es torça, aquest serà el primer Nadal sense restriccions des del 2019. Arribarà, però, després d'una alça d'infeccions respiratòries agudes, sobretot bronquiolitis i grip, però també covid, que ha tensionat les UCI i l'atenció primària.

En aquest context, des del Departament de Salut es fa una "crida a tenir molt sentit comú" de cara a les reunions familiars i altres trobades socials amb motiu de Nadal.

 - "Si tenim símptomes i ens trobem malament, no anem a una festa familiar", ha demanat obertament Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública.

 - Si, per contra, una persona té símptomes lleus i ja està "al final d'un procés" d'infecció, Cabezas demana que es posi "mascareta sempre per estar en espais amb altres persones".

En una entrevista al canal 324, també ha remarcat la importància de "recuperar les mesures que teníem l'any passat per evitar la transmissió" de la pandèmia: el rentat de mans i la ventilació. Fins i tot, "mantenir la distància, si podem".

Mesures que ha explicat que són especialment importants contra la bronquiolitis, "perquè encara no tenim vacuna" per aquesta malaltia.

Per aquest mateix motiu, Cabezas també ha demanat evitar situacions de risc com anar amb nadons o amb persones vulnerables a "espais on s'acumula gent, sobretot gent desconeguda".

Per la grip i la covid, la secretària de Salut Pública ha volgut recordar que "tenim una bona vacuna" i ha fet "una crida que la gent se la posi" per estar ben protegit "contra l'hospitalització, l'UCI i la mort".


Bronquiolitis, grip i covid, tres pics consecutius

Les trobades nadalenques coincidiran, segons els càlculs de Salut, amb el pic de l'epidèmia de grip, que es preveu, precisament, al voltant de Nadal.

Serà tres o quatre setmanes després que s'hagi superat el pic de bronquiolitis, que es calcula que arribarà a finals de la setmana que ve, el primer cap de setmana de desembre.

El tercer pic serà el pic de covid, que, segons Cabezas, "si es comporta més o menys com l'any passat, el tindríem al voltant de gener".


Covid: 10.000 positius

El virus Sars-cov-2, causant de la covid-19, és ara mateix el segon virus respiratori més freqüent, segons les últimes dades publicades pel Departament de Salut, que parla d'una pujada "clara" de "la incidència del conjunt de les Infeccions respiratòries agudes (IRA)".

Cabezas, que s'ha mostrat preocupada, sobretot, pel virus de la bronquiolitis, ha valorat que el virus de la covid-19 "està força estable". 

Entre el 14 i el 20 de novembre, l'atenció primària ha detectat 9.859 positius, que són 1.259 més que la setmana anterior.

Hi ha 699 persones ingressades per coronavirus, 24 de les quals són pacients crítics ingressats a l'UCI.

En llits convencionals hi ha 38 pacients més que la setmana anterior, i a les unitats de cures intensives, 3 més. 

Entre el 14 i el 20 de novembre, d'altra banda, la pandèmia va causar 11 víctimes mortals a Catalunya, 9 de les quals eren persones de més de 80 anys.

La variant òmicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades pel Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC).

Cabezas ha recordat que el 26 de novembre de 2021 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar òmicron "variant de preocupació", però també que "el virus que està circulant ara és diferent del de l'any passat".

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut