Papil·loma VIH Laia Alemany Adrià Curran Malalties Transmissió Sexual
S'ha detectat l'ús cada vegada menys freqüent del preservatiu

Les malalties de transmissió sexual, a l'alça: per què a Catalunya se'n registren més

Hi ha hagut una pujada enorme de casos de gonorrea, clamídia i sífilis detectats en l'última dècada, amb xifres molt més altes que a la resta d'Espanya i Europa

RedaccióActualitzat

Les malalties de transmissió sexual, les MTS, els últims anys han augmentat molt a Catalunya, amb pujades enormes d'incidència en casos com la clamídia, la sífilis o la gonorrea.

La clamídia, per exemple, ha passat de 3.482 casos detectats el 2016 a 12.511 el 2022, un augment del 250%, mentre la gonorrea ha passat de 2.154 casos el 2016 a 9.397 el 2022, un 330% més.

Són dades de la Xarxa Espanyola de Vigilància Epidemiològica, segons les quals la sífilis ha augmentat en una proporció encara més alta: de 427 casos el 2016 a 1.908 el 2022, un 346% més.

Aquestes dades mostren que a Catalunya es detecten molts més casos d'MTS que a la resta d'Espanya, amb una taxa d'incidència de la gonorrea 2 vegades i mitja més alta que la mitjana, i el doble que al País Basc, la segona comunitat més afectada.

Pel que fa a la clamídia, triplica les taxes de la mitjana de tot Espanya; unes xifres que situen Catalunya com un dels territoris d'Europa amb més incidència d'MTS.


Baixada per la pandèmia, però pujada posterior

En la majoria de malalties hi ha una baixada considerable l'any de la pandèmia, el 2020, però després han tornat a augmentar molt, reprenent la tendència a l'alça d'abans i superant de llarg les xifres anteriors.

Així, la gonorrea va passar de 5.550 casos el 2019 a 4.372 el 2020, 6.172 el 2021 i 9.397 el 2022, mentre la clamídia va passar de 10.115 casos el 2019 a 7.675 el 2020, 10.773 el 2021 i 12.511 el 2022.

Josep Mallolas, cap de la unitat de VIH de l'Hospital Clínic de Barcelona i consultor del Servei de malalties Infeccioses, explica en una entrevista a "Els matins", que un dels motius de les xifres tan altes a Catalunya és el sistema de detecció i notificació.

En aquest sentit, afirma que és el millor d'Espanya i un dels millors d'Europa, i això fa que es diagnostiqui més que a altres llocs, però que això només explica les xifres en part.
 

Les causes

Mallolas resumeix els perquès generals de l'augment de casos: la pèrdua de la por a les MTS, l'accés a la sexualitat cada vegada més jove i les aplicacions de mòbil que faciliten les trobades de sexe esporàdic.

Això implica que creixin els col·lectius susceptibles de ser infectats amb MTS, i l'ús cada vegada menys freqüent del preservatiu acaba de provocar que cada vegada hi hagi més infeccions.

Segons Mallolas, que la sida ja no sigui una malaltia relacionada directament amb la mort gràcies als tractaments que hi ha, és una de les principals raons per les quals les MTS ja no fan por:

"En els últims 25 anys hi ha hagut una pèrdua de por a aquestes malalties, fa 25 o 30 anys davant la sida, subliminalment pensàvem en Freddy Mercury o Rock Hudson; ara pensem en Magic Johnson, que és mànager general dels Lakers, és a dir, s'ha perdut la por."

Conscienciar de la gravetat de les MTS

Aquest expert apunta que la solució passa per tornar a conscienciar la gent de la gravetat d'aquestes malalties, de la sida, però també de les altres, perquè poden comportar conseqüències greus:

"Banalitzar aquestes malalties és un error greu, pensem que la gonorrea o la clamídia es poden tractar i curar, però que si hi ha complicacions pot acabar amb esterilitat, o la sífilis sense tractament o tractament inadequat dona, a la llarga, problemes cardíacs i neurològics."

En aquest sentit, Mallolas alerta també que malalties com l'hepatitis poden provocar cirrosi, i que la sida continua sent una malaltia mortal si s'abandonen els tractaments actuals.

 

 

ARXIVAT A:
SalutEducació sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut