Les interioritats de les Torres Venecianes o les Fonts de Montjuïc, a l'Open House
Vista des de l'interior de les Torres Venecianes de Barcelona
Barcelona

Les interioritats de les Torres Venecianes o les Fonts de Montjuïc, a l'Open House

La desena edició de l'Open House Barcelona reivindica la figura de la dona en l'arquitectura

RedaccióActualitzat

La 48h Open House Barcelona obre les portes aquest cap de setmana de 200 edificis emblemàtics però alhora inexplorats per dins. A més, organitza 200 activitats i 30 itineraris amb un objectiu comú en aquesta edició: ressaltar la figura de la dona arquitecta. 

Obren portes edificis de Barcelona, la seva àrea metropolitana i la comarca del Maresme.
 

Les torres venecianes

Situades a l'avinguda de la Reina Maria Cristina, fan 47 metres d'alt i van ser construïdes per ser l'entrada de l'Exposició Universal de Barcelona de l'any 1929.

 

 

 

Les fonts de Montjuïc

La visita a les torres venecianes inclou l'explicació de la font situada a la plaça d'Espanya, també construïda per a l'acollida de l'Exposició Universal del mateix any. Aquest recorregut està disponible el dissabte i diumenge de 10.00 a 18.00 i també es pot fer en anglès.

 Aquests són els vidres que fan que la Font Màgica de Montjuïc sigui de colors. El motor és l'original, de 1929. Les bombes que encara avui impulsen l'aigua funcionen des de fa 90 anys. També es conserva tal com era la sala que la posava en marxa 

 

 

 

Campanar de Santa Maria del Pi

Un dels edificis gòtics més importants de la ciutat, que compta amb una de les rosasses més grans del sud d'Europa i amb una de les millors vistes al barri de Ciutat Vella. Es podrà visitar diumenge a les 10.00,11.00 i 12.00.

 

L'interior de l'Arc de Triomf

El que va ser l'entrada de l'Exposició Universal de l'any 1888 celebrada a la capital catalana és una de les visites que crea més expectació entre els usuaris any rere any. És per això que estarà obert dissabte i diumenge de 10.00 a 19.00.


La Casa de la Ciutat o Edifici Vell

Actualment seu de l'Ajuntament de Barcelona, és un dels edificis més antics, construït l'any 1373, que es pot visitar en aquesta edició. S'obre el diumenge de 10.00 a 13.30. Com a novetat, la Casa de la Ciutat forma part dels 10 edificis que compten amb visites guiades també en anglès.

 

Pavelló Mies van Der Rohe

Situat a l'avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, va ser dissenyat com a pavelló d'Alemanya a l'exposició Universal de Barcelona. Pensat per acollir les autoritats alemanyes i per ser seu de la recepció oficial presidida pel rei Alfons XIII, aquest pavelló va desaparèixer en acabar l'exposició, i no es va reconstruir fins a l'any 1986.  

Precisament el pavelló alemany va ser el primer projecte d'una arquitecta construït a Barcelona. El va dissenyar Lily Reich per a l'Exposició Universal del 29, i el que avui es pot visitar és una reproducció.
 

 

 

Sota la figura d'una arquitecta fictícia que porta per nom Pilar Casas Mur, l'organització de l'Open House Barcelona reivindica la figura de moltes dones arquitectes sovint oblidades i que no han rebut un reconeixement per la seva feina o que comencen a tenir-lo en l'actualitat. 

 

La Casa Vaixell

Un dels habitatges històrics que obren les portes al públic aquest cap de setmana és el de la Casa Vilaró, coneguda popularment com a Casa Vaixell. Situada al barri de la Salut, al districte de Gràcia, és el primer edifici català que se situa en el corrent anomenat racionalisme arquitectònic.

Aquest moviment va néixer en el període d'entreguerres i es caracteritza per oferir construccions simples, sense grans ornamentacions. Es pot veure diumenge de 15.00 a 18.00.

La Casa Vaixell compta amb una façana corba que simula la coberta d'un vaixell.

 

Aposta sostenible

Entre els habitatges que es poden visitar en aquesta edició, hi ha algunes iniciatives respectuoses amb el medi ambient.

Situat al carrer de Sardenya, al barri de la Sagrada Família, l'arquitecta Paloma Martín i l'enginyer Pablo Pérez, creadors del projecte À-Tic, han reformat un habitatge de 80 metres quadrats. Aquest projecte pilot ha transformat un habitatge urbà convencional en un de baix impacte mediambiental. Es pot visitar dissabte d'11.00 a 14.00, i diumenge de 16.00 a 19.00.

A la zona de Baix a Mar, a Badalona, es troba un habitatge unifamiliar que destaca per la seva façana construïda totalment amb fusta. Aquest habitatge es pot visitar dissabte de 16.00 a 19.00.

 

Itineraris

A banda de l'obertura d'algunes de les edificacions més emblemàtiques de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, l'Open House compta amb més de 30 itineraris. Entre els més destacats, els de Ciutat Vella, com Mort de les Botigues Històriques, o Fals Gòtic. A l'Eixample, el recorregut Cobertes Verdes, o la Ruta Modernista. I a Gràcia, l'Itinerari Literari.

ARXIVAT A:
Museus
Anar al contingut