Les farmàcies faran testos d'antígens a caps i monitors a partir de la setmana que ve
Les farmàcies faran testos d'antígens a caps i monitors a partir de la setmana que ve

Les farmàcies poden preparar hormones per a dones trans per pal·liar la falta d'estocs

És una solució alternativa davant del desabastiment dels cinc fàrmacs que la salut pública finança per al tractament amb valerat d'estradiol

Anna Bonet MartínezActualitzat

Fa sis mesos que les farmàcies tenen falta d'estoc d'hormones femenines, una situació que afecta molt especialment les dones transsexuals, que necessiten prendre una dosi diària d'estrògens, tota la vida. Actualment, el sistema de salut pública finança cinc fàrmacs amb valerat d'estradiol, però només en queda estocs d'un d'ells i, per tant, costa de trobar-ne.

Ara Salut ha autoritzat les farmàcies que fan fórmules magistrals a fer els fàrmacs amb estrògens per a les dones transsexuals que fan tractaments hormonals. Són unes 50 a tot Catalunya que poden fer les fórmules i vendre els fàrmacs directament o bé distribuir-los a d'altres farmàcies. Serà una solució a mitges ja que, de moment, només tenen prou matèria primera per poder cobrir dos mesos de demanda.

 

Hi ha unes 50 farmàcies a Catalunya que fan fórmules magistrals (CCMA)


Fàrmacs cars

A la Yuri Natividad, que té 18 anys i en fa dos que va començar el tractament, se li van acabar les pastilles que tenia receptades. L'alternativa més semblant durant aquest temps han estat els fàrmacs no finançats, i per tant, molt més cars. Poden arribar a costar 20 vegades més.

"Tinc la gran sort de poder-los pagar, però suposarà un cop fort econòmicament."

Aquesta solució temporal no tothom se la pot permetre, ja que "el col·lectiu trans té alts nivells d'atur", explica Lina Mulero, portaveu de la Plataforma Transforma la Salut. Mulero alerta també de les conseqüències d'aturar el tractament: "Pot tenir riscos físics perquè s'atura el desenvolupament femení i es podria tornar a masculinitzar el cos." El pitjor, però, és la part emocional: "Una persona que està fent un tractament possiblement està fent realitat el seu somni, després de molts anys de patir."

Els anticonceptius, alternativa barata

Les dones que no poden pagar els fàrmacs que no estan finançats pel sistema públic de salut tenen una tercera opció, les pastilles anticonceptives, que tenen certs inconvenients. Es tracta d'un fàrmac que, a banda dels estrògens, conté altres elements que les dones transsexuals no necessiten i, a més, pot tenir més efectes secundaris.

La situació ha afectat les 1.500 dones que atén el Servei de Trànsit de l'Institut Català de la Salut, però també les dones amb menopausa precoç, ja que inicialment aquests medicaments estan pensats per a elles. L'any 2020, més de 3.700 persones van necessitar algun dels fàrmacs amb estrògens que estan finançats. Per això, des de fa temps, les dones transsexuals reclamen un fàrmac exclusiu, com explica Lina Mulero: "L'ideal seria que existeixi una medicació específica per a les persones trans, som moltes i consumim dosis altes."

 

Un dels fàrmacs finançats per Salut amb valerat d'estradiol, l'hormona del tractament per a les dones trans (CCMA)

 

Falta matèria primera

La manca d'un o diversos fàrmacs amb hormones femenines és un problema recurrent, però fins ara mai havia passat que gairebé tots els finançats pel sistema públic s'haguessin exhaurit. Segons el Servei Català de la Salut, l'origen del problema és la poca disponibilitat de la matèria primera que s'utilitza per fer els medicaments hormonals, bona part de la qual arriba d'Alemanya. L'Agència Espanyola de Medicaments pot importar fàrmacs d'altres països, però només quan se n'exhaureix absolutament tot l'estoc a l'Estat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut