Estocolm

Les exportacions d'armes van pujar un 25% als Estats Units en l'època Obama

El comerç mundial d'armes augmenta un 10% en 4 anys, segons l'institut suec SIPRI

RedaccióActualitzat

El comerç d'armes al món va créixer un 10% en el període 2013-2017. Així ho indica l'Institut Internacional de Recerca per a la Pau d'Estocolm (SIPRI), que constata que es manté la tendència a l'alça que va començar a principis del 2000.

Els principals exportadors d'armes són, per aquest ordre, els Estats Units, Rússia, França, Alemanya i la Xina. Entre tots, van concentrar 3 de cada 4 exportacions. L'Índia, l'Aràbia Saudita i Egipte conformen el podi d'importadors mundials d'armes.

Coincidint amb l'administració de Barack Obama, premi Nobel de la Pau, els EUA van augmentar les exportacions d'armes un 25% respecte del període 2008-2012, com destaca Aude Fleurant, directora del Programa d'armes i despesa militar del SIPRI:

"Basats en els acords signats durant l'administració d'Obama, els lliuraments d'armes dels EUA el 2013-2017 van arribar al seu nivell més alt des de finals dels anys 90. Aquests negocis i altres grans contractes signats el 2017 asseguren que els EUA es mantinguin com els majors exportadors d'armes en els pròxims anys."

 

El 34% del total d'exportacions d'armes al món van tenir l'origen als Estats Units.

 

La majoria d'exportacions nord-americanes, prop de la meitat, van ser a països de l'Orient Mitjà. En el cas de l'Aràbia Saudita, més del 98% de les importacions d'armes van tenir l'origen en els EUA i Europa.

L'informe del SIPRI constata el fort increment de les vendes d'armes de la Xina al Pakistan, Bangladesh i Myanmar.

Segons l'organització, el flux d'armes va pujar a l'Àsia, Oceania i l'Orient Mitjà, mentre que va baixar a l'Àfrica, Amèrica i Europa.

Espanya, en setè lloc

En el període analitzat, Espanya va ser el setè país amb més exportacions i també el setè on més va créixer el comerç d'armes, un 12%. Els principals destinataris de les armes espanyoles van ser, per aquest ordre, Austràlia, Turquia i l'Aràbia Saudita.

Aquest gràfic resumeix el creixement de les exportacions d'armes, que van encapçalar Israel i la Xina.

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut