Kim Jong-un i Moon Jae-In, els líders de Corea del Nord i del Sud, en una trobada històrica

Les dues Corees, cara a cara

Passos a l'uníson i gestos simbòlics de reconciliació entre els líders, Kim Jong-un i Moon Jae-in

Actualitzat

Trobada històrica entre els líders de Corea del Nord, Kim Jong-un, i Corea del Sud, Moon Jae-in.

Per primera vegada des de l'armistici que va posar fi a la guerra el 1953, un mandatari nord-coreà trepitja territori de la veïna del sud.


Ha estat a dos quarts de tres de la matinada (mig matí a Corea del Sud) quan el líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha entrat a la zona desmilitaritzada que divideix els dos països des que es va signar l'alto el foc que va posar fi a la guerra. Allà l'esperava un somrient Moon Jae-in.

Ni el pare ni l'avi de Kim Jong-un, els seus antecessors en la presidència nord-coreana, van fer aquest pas simbòlic, que obre el camí a un procés de pacificació.

En trobar-se a la línia divisòria, Moon ha dit a Kim: "Has vingut al sud, em pregunto quan podré anar jo al nord." La resposta de Kim Jong-un ha estat ràpida: "Potser ara és un bon moment perquè vinguis", l'ha agafat de la mà i han passat a la zona nord de la línia de demarcació, en un gest carregat de simbolisme, però que no estava previst pel protocol.

 

 

Moon Jae-in ha dit que ha estat "una decisió molt valenta" per part de Kim Jong-un fer el pas d'entrar a Corea del Sud.

Després de la protocol·lària encaixada, els dos líders han caminat junts cap a la zona on s'ha fet la reunió bilateral entre els dos països. El posat tranquil i somrient dels dos mandataris ha estat rebut amb emoció pels sud-coreans, que han seguit de forma massiva la trobada per televisió.

Després d'aquesta imatge, que ha donat la volta al món, han anat fins a la Casa de la Pau, les instal·lacions al costat sud on s'ha fet la reunió cara a cara entre les delegacions dels dos països.

 

 

Kim Jong-un ha dit que el moment de trepitjar territori de Corea del Sud ha estat "commovedor" i ha descrit la trobada com l'oportunitat d'escriure "una nova història":

"Avui som a la casella de sortida, on una nova història de pau, prosperitat i relacions intercoreanes s'està escrivint."

Moon Jae-in ha dit que hi ha esperança per a la pau:

"Espero que serem capaços de parlar amb franquesa i arribar a un acord per fer un gran regal als coreans i a la gent d'arreu del món que desitja la pau."

Hi ha hagut, fins i tot, espai i temps per a les bromes. Kim ha tornat a recordar que els assajos nuclears i de míssils de llarg abast l'han obligat a matinar tot sovint. A aquest comentari, Moon ha contestat que, des que Corea del Nord va anunciar una moratòria del seu programa nuclear, ell ja pot "dormir millor".

Una trobada històrica, plena de gestos simbòlics i emotius, i amb un ambient cordial, en la primera cimera entre els dos països que se celebra al sud de la frontera. Sobre la taula hi ha la desnuclearització de la península i un possible acord de pau que renovi l'armistici vigent des del final de la guerra de Corea, el 1953.

La d'avui és la tercera cimera entre les dues Corees. L'última trobada bilateral es va fer fa 11 anys i va acabar en fracàs absolut.

ARXIVAT A:
Corea del Nord
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut