Les militars podran fer servir el vel, però sense cobrir-se la cara (Reuters)
Les militars podran fer servir el vel, però sense cobrir-se la cara (Reuters)
Ankara

Les dones podran portar vel islàmic a l'exèrcit turc

El govern d'Erdogan ha decidit aixecar la prohibició del mocador a les Forces Armades, una mesura simbòlica que protegia la laïcitat de l'exèrcit des de la fundació de la República de Turquia per part de Kemal Atatürk

RedaccióActualitzat

Turquia ha aixecat la prohibició de portar el vel islàmic a les dones que són a l'exèrcit. Per tant, a partir d'ara, les dones militars podran cobrir-se els cabells si ho volen. La decisió del Ministeri de Defensa de permetre el mocador afecta tant les oficials de les Forces Armades com les estudiants a les escoles militars. El vel haurà de ser del mateix color de l'uniforme i s'haurà de col·locar sota la gorra, sense cobrir la cara.

Es tracta d'un canvi radical a l'exèrcit turc. La prohibició del mocador era una mesura simbòlica per protegir la laïcitat de les Forces Armades des de la fundació de la República de Turquia al 1923 per part de Kemal Atatürk. Amb l'arribada al poder de l'islamista Partit de la Justícia i Desenvolupament (AKP) al 2002, la restricció de l'ús del vel a l'espai públic s'ha anat relaxant.

El canvi va començar després de permetre l'ús del mocador a les estudiants d'universitat al 2011. Poc després el van poder portar funcionàries de l'Estat com professores, advocades o jutges. L'estiu passat, el Ministeri de l'Interior va emetre un decret que permetia l'ús del vel a les dones dels cossos de gendarmeria i guardacostes.

Anar al contingut