Les comunitats tindran marge per fer un 0,1% de dèficit, insuficient segons la Generalitat

El govern espanyol envia a Brussel·les el nou pla pressupostari sense aclarir quines rebaixes d'IVA continuaran vigents el 2024

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha enviat a la Comissió Europea el pla pressupostari per al 2024. Preveu que aquest any l'economia creixerà enguany més del que preveia, un 2,4%, però, en canvi, ha revisat a la baixa les previsions per al 2024 fins al 2%.

El pla enviat a Brussel·les preveu també els objectius de dèficit de les diferents administracions i introdueix un petit retoc a l'hora de complir el 3% que marquen les regles europees a partir del 2024.

Així, les comunitats autònomes tindran una mica més de marge a l'hora de quadrar els números; del dèficit zero es passa a un 0,1% de desviació permesa, mentre que l'administració estatal "renuncia" a una dècima i haurà de registrar un dèficit del 2,9% com a màxim.

La Generalitat considera del tot insuficient aquesta dècima "extra", i reclama un repartiment més equitatiu, de manera que l'estat cedeixi molt més, fins a l'1% de marge a les comunitats.

La supressió de l'IVA dels aliments, amb data de caducitat

Com que el govern espanyol està en funcions, el Ministeri d'Hisenda ha enviat a Brussel·les uns números amb "pilot automàtic". És a dir, s'han elaborat amb l'actual marc pressupostari, sense anticipar les decisions que pugui adoptar un nou govern més endavant.

És per això que el pla presentat a Brussel·les pel 2024 dona per fet que les mesures temporals introduïdes per compensar l'alça de preus --rebaixa de l'IVA d'aliments bàsics, o de la factura de la llum-- caduquen el 31 de desembre, tal com marquen els decrets llei. Però el ministeri recorda que això no predetermina que, més endavant, un eventual nou govern espanyol decideixi prorrogar algunes de les mesures.

El pla xifra l'impacte pressupostari que tindria mantenir o deixar expirar aquestes mesures quan caduquin a finals d'any. Per exemple, en el cas de la rebaixa de l'IVA de la llum, són 1.016 milions d'euros d'ingressos públics, la factura del gas són 397 milions d'euros, i la reducció de l'IVA dels aliments bàsics 1.032 milions d'euros.

Ara bé, la incertesa per la guerra d'Ucraïna o el conflicte al Pròxim Orient són elements que afectaran l'evolució de l'economia, així com la pujada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu. I això podria portar el govern espanyol a allargar algunes de les mesures.

Un 2023 millor del previst

Segons els números del govern espanyol, l'economia espanyola va pel camí de tancar aquest 2023 millor del que preveien. El consum intern segueix amb força com a motor de l'economia i també la bona marxa de la creació d'ocupació: calculen que en 2 anys es crearan 700.000 llocs de treball nous a jornada completa.

Pel que fa a les despeses, el govern espanyol confirma que se seguiran revalorant les pensions d'acord amb l'IPC i apujarà els salaris dels funcionaris tal com es va pactar amb els sindicats de la funció pública.

El pla també recull el compromís de reduir el dèficit el 2024 al 3% i rebaixar el deute públic per sota de l'110%.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut