L'edició del Grec d'aquest any se celebrarà del 29 de juny al 30 de juliol
L'edició del Grec d'aquest any se celebrarà del 29 de juny al 30 de juliol (Ajuntament de Barcelona/Xavi Torrent)

Les 12 cites imprescindibles del Grec 2023

El Festival Grec ha programat 88 espectacles amb una presència destacada del circ i les agrupacions corals

Ibana Piñero CapafonsActualitzat

Després de fer la volta al món i de mirar al continent europeu, el Festival Grec vol aquesta edició centrar-se en la col·lectivitat i en la consciència de grup. I en aquest sentit hi ha dues expressions artístiques que destaquen, el circ, amb el doble de propostes que l'any passat, i les agrupacions corals, una tradició molt arrelada a Catalunya i que el festival vol fer interaccionar amb altres disciplines.

En total, el Grec ha programat 88 espectacles, amb presència a tots els districtes de Barcelona, amb l'epicentre a Montjuïc, però també amb escenaris singulars que s'incorporen per primer cop al festival.

Les entrades s'han posat a la venda aquest dimarts 18 d'abril a les 10 del matí i aquesta és una selecció de les cites més destacades.
 

1. "The pulse", l'espectacle inaugural

Quan? Del 29 de juny a l'1 de juliol 

On? Al Teatre Grec

30 acròbates damunt de l'escenari del Teatre Grec acompanyats d'una trentena d'integrants del Cor de Noies de l'Orfeó Català.

La companyia australiana Gravity & Other Myths ha creat aquest espectacle, coproducció del festival, que s'acabarà de cuinar a casa nostra i que després girarà per Montreal, Galway o Graz. L'espectacularitat està assegurada.
 

2. "Les traceurs", l'altre espectacle inaugural (2 de juliol al Passeig de Gràcia)

Quan? El 2 de juliol

On? Al passeig de Gràcia

El funambulista Nathin Paulin recorrerà els 600 metres que separen la cruïlla de passeig de Gràcia amb Gran Via del Portal de l'Àngel sobre un cable d'acer.

Un espectacle gratuït que el públic podrà seguir a peu de carrer mentre sent una recreació dels pensaments del funambulista. Una segona inauguració del Grec a la ciutat que coincideix amb el 200 aniversari del passeig de Gràcia. Una imatge que promet fer la volta al món.
 

3. Sasha Walz i l'Orquestra Simfònica del Liceu

Quan? El 5 i 6 de juliol

On? Al Teatre Grec

La companyia de la coreògrafa alemanya porta a Barcelona aquesta peça creada a partir de la setena simfonia de Ludwing van Beethoven i que al Grec es farà per primer cop amb la música en directe de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

El programa del Festival Grec
El programa del Festival Grec (CCMA)

4. La plaça del Diamant

Quan? El 14 i 15 de juliol

On? Al Teatre Grec

Coincidint amb el 40è aniversari de la mort de Mercè Rodoreda, la directora Carlota Subirós fa una lectura contemporània de la seva novel·la més coneguda.

Onze actrius d'edats i perfils diferents interpretaran la Colometa en un espectacle coproduït amb el TNC i que la temporada que ve es podrà veure a la Sala Gran del Teatre Nacional.

El teatre continua sent el gènere predominant al Grec, amb 32 obres, entre les quals també destaca l'estrena d'una nova obra escrita i dirigida per Sergi Belbel i protagonitzada per Emma Vilarasau al Romea.

5. El Grec més coral

Les formacions corals, amb una gran tradició a Catalunya, seran presents en una dotzena d'espectacles.

Com la Coral Càrmina que enguany celebra el seu 50è aniversari i que se sumarà a "Carnación" l'espectacle que la bailaora Rocío Molina i el Niño de Elche van estrenar a la Biennal de Dansa de Venècia i que es farà al Mercat de les Flors del 7 al 9 de juliol.
 

6. El Grec amb més circ

Serà el Grec amb més propostes circenses a banda de la doble inauguració.

El francès Boris Gibé i la Cie. Les Choses de Rien instal·laran la carpa de "L'absolu" amb la qual han girat per tot Europa a la Plaça Margarida Xirgu durant dues setmanes.

Famílies de circ com Circus Ronaldo o Escarlata Circus estaran al Mercat de les Flors.

El millor circ contemporani europeu arribarà amb una doble gala del projecte Circus Next.

Altres noms que passaran pel Grec són Yoann Bourgeois, Moon Ribas i Quim Girón, la companyia Clara Poch, Joan Català, Maria Palma i Leandro Mendoza.

7. El Grec a espais singulars

L'Hospital de Sant Pau acollirà el Rèquiem de la Llum amb direcció escènica de la coreògrafa valenciana Marina Mascarell i l'Orfeó Català, amb el cor i el públic barrejat sota les voltes de l'edifici.

Al Dipòsit del Rei Martí, a Sarrià, els músics Aurora Bauzà i Pere Jou presentaran "A beggining Expanded version" amb el Cor jove del Teatre Principal de Palma.

I a la Model, la companyia Roberto G. Alonso estrenarà "Jo, travesti", un text de Josep Maria Miró sobre les dissidències sexuals.


8. David Lang: Prisoner of the state

Quan? El 22 de juliol

On? Al Teatre Grec 

Un encàrrec de l'Auditori de Barcelona al compositor nord-americà David Lang que s'havia de fer el 2020 per celebrar l'any Beethoven i es va haver de cancel·lar per la pandèmia.

Una reelectura de l'òpera Fidelio amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i el Cor d'Homes de l'Orfeó Català que finalment s'estrenarà al Teatre Grec.

El Teatre Grec acull bona part de les propostes més estimulants del festival
El Teatre Grec acull bona part de les propostes més estimulants del festival (Ajuntament de Barcelona/Xavi Torrent)

9. Companyies catalanes: La Veronal, Agrupación Señor Serrano, Malpelo, La Conquesta del Pol Sud

El Grec aposta un any més per donar suport a la creació de les companyies catalanes. La Veronal estrenarà "Firmamento", el primer espectacle de la companyia pensat per a un públic jove.

Malpelo prepara "Double Infinite. The Bluebird Call", un duet de Maria Muñoz i Pep Ramis, abans que la companyia viatgi al Festival d'Avinyó.

També presentaran nous espectacles Agrupación Señor Serrano i La Conquesta del Pol Sud.


10. "UBU" de Robert Wilson

Quan? El 15 i 16 de juliol

On? Al TNC

El director nordamericà Robert Wilson pren els universos del text "Ubu Roi" d'Alfred Jarry i de la versió que Joan Miró va treballar amb el grup de teatre experimental La Claca el 1978 per fer aquesta versió sobre la bogeria del poder, la tirania i l'arbitrarietat.

Una producció d'Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma amb Successió Miró, entitat que ha aportat el vestuari dissenyat per Joan Miró, que es podrà veure dos dies a la Sala Petita del TNC.


11. Grans noms de l'escena euroepea: Ivo van Hove, Dimitris Papaioannou, Alexander Zeldin

Torna un habitual del Grec, el director belga Ivo van Hove amb "Who killed my father", adaptació de l'obra del controvertit escriptor francès Édouard Louis.

Serà també l'oportunitat de descobrir el treball d'un dels noms emergents a Europa, Alexander Zeldin, deixeble del desaparegut Peter Brook, que estrenarà "The confessions", una obra que aquesta temporada també es podrà veure a Avinyó, Viena, Atenes i París.

I els que es van quedar sense veure el grec Dimitris Papaioannou fa dos anys quan va haver de cancel·lar les funcions per la Covid tindran una nova oportunitat del 24 al 26 de juliol amb "Ink".


12. "Per Evita. Una astracanada musical", l'espectacle de cloenda

Quan? El 27 i 28 de juliol

On? Al Teatre Grec

El director Jordi Prat i Coll s'encarregarà de la cloenda del Grec amb un divertidíssim espectacle amb referències a Evita Perón, Rafaella Carrà i Núria Feliu i amb la complicitat de les veus d'Anna Moliner, Jordi Vidal i Ivan Labanda.

No serà l'única connexió argentina del Grec. Tres sales de proximitat, el Maldà, la Flyhard i la Versus Glòries, han proposat una col·laboració entre actors i directors catalans i argentins que han creat tres peces teatrals --"Silvia", "La paella dels dijous" i "Rovira versus Rodríguez"--, que es poden veure per separat, però que juntes prenen tot el sentit.

 

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut