El doble cràter aparegut a la Lluna per l'impacte d'un coet el 4 de març (NASA/Goddard/Arizona State University)

L'enigma del doble cràter a la Lluna fet per un coet desconegut que ningú reivindica

La NASA ha fotografiat el lloc de la caiguda del coet que primer es va pensar que era de SpaceX i després xinès, però el govern de la Xina ho ha negat

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Un coet o un fragment de coet va impactar el 4 de març a la cara oculta de la Lluna, el 24 de juny un satèl·lit lunar de la NASA va fotografiar el lloc de l'impacte i la imatge va sorprendre els astrònoms.

El motiu és perquè la caiguda de l'objecte va formar un cràter doble, un fet que no havia passat abans a la Lluna, i del que no hi havia precedents coneguts, malgrat que hi ha molts cràters.

Els dos cràters es poden veure en aquest tuit de la NASA, que mostra l'abans i el després de l'impacte en una zona identificable malgrat que les ombres de les dues imatges no coincideixen:

Segons els especialistes de l'Agència Espacial dels Estats Units, la NASA, els cràters fan 18 i 16 metres de diàmetre respectivament, i ara podrien servir per identificar l'origen del coet:

"Com que l'origen del cos del coet segueix sent incert, la doble naturalesa del cràter pot indicar la seva identitat."


Diverses versions abans de l'impacte

Que un coet es dirigia a la Lluna i hi impactaria es va saber a finals de l'any passat, i el gener es va assegurar que era una fase d'un coet de SpaceX llançat el 2015.

Ho va afirmar el meteoròleg Bill Gray a la pàgina del seu Projecte Plutó, que segueix les òrbites d'objectes pròxims a la Terra, però se'n va desdir setmanes després.

Llavors va afirmar que el coet no era el de SpaceX, sinó l'última fase del coet xinès, llançat l'octubre del 2014, per enviar la missió lunar Chang'e-5-T1.


La Xina nega que sigui seu

El govern xinès, però, va negar per boca del portaveu del Ministeri d'Exteriors que el coet fos seu, assegurant que aquella fase "va entrar en l'atmosfera terrestre i es va cremar del tot".

Malgrat això, Gray va insistir llavors que el que impactaria a la Lluna era aquell objecte xinès, afirmant que la trajectòria que seguia ho corroborava.

La NASA ara ha mostrat els cràters que van causar coets de les missions Apollo 13, 14, 15 i 17, cap dels quals van ser dobles, tot i que van ser més grans que els d'ara.

Com era el coet? Els cràters ho poden dir

Segons la NASA, els coets acostumen a pesar més per l'extrem dels motors i són més lleugers per l'altre extrem i fan un sol cràter, i les característiques del cràter doble poden ajudar a esbrinar les característiques del coet caigut.

Això permetria identificar-ne la fabricació i, per tant, l'origen, però de moment no han llançat cap hipòtesi, i cap de les potències amb capacitat espacial de la Terra no l'ha reivindicat com a propi.

Les imatges del doble cràter les ha fet l'Orbitador de Reconeixement Lunar, LRO en l'acròstic en anglès, un satèl·lit robotitzat de la NASA que dona voltes a la Lluna des del 2009.

 

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologiaNASA
Anar al contingut