Dos infants jugant amb joguines de fusta
El programa Coeduca't és vigent des del curs 2019-2020 (Pexels)

L'educació afectivosexual es consolida en el nou currículum d'educació infantil

S'estableix el treball per competències i es presenta el tram de 0 a 6 anys com una etapa educativa única

La coeducació, o educació en la igualtat de gènere, l'educació afectivosexual i el treball per competències es consoliden al nou currículum d'educació infantil, que el govern ha aprovat aquest dimarts. 

És l'últim que faltava per aprovar tal com marca la llei d'educació de l'estat. 

Per primera vegada les dues etapes d'educació infantil, la bressol i la que es cursa a l'escola, s'integren com una etapa educativa única (de 0 a 6 anys) en un currículum competencial. 

A Catalunya, amb el programa Coeduca't, vigent des del 2019, aquests aprenentatges ja s'han anat incorporant en les diferents etapes.

El decret s'organitza en quatre eixos de desenvolupament i aprenentatge:

  1. Un infant que creix amb autonomia i confiança
     
  2. Que es comunica amb diferents llenguatges
     
  3. Que descobreix l'entorn amb curiositat
     
  4. Que forma part de la diversitat del món que l'envolta

Aquests eixos interrelacionen cada competència amb els seus criteris d'avaluació i sabers corresponents.

La nova normativa promou situacions d'aprenentatge respectant els diferents ritmes i implicant els infants en experiències de la vida diària.

El decret recull també l'acompanyament de les famílies, facilitant que puguin formar part de la vida de l'escola.

El Departament d'Educació ha posat en marxa un portal web amb una guia específica i recursos sobre el nou decret.

A més, s'ha fet una formació bàsica a direccions i se n'està desenvolupant una altra per al conjunt dels centres educatius, que es va iniciar a l'octubre.

Retirat el taller que esmentava "explorar la masturbació en la infància"

Justament, fa uns dies la Generalitat va retirar un dossier del currículum que incloïa un "taller de sensacions". El document plantejava als professors activitats per "explorar la masturbació en la infància com un fet normalitzat i exercici de plaer i autoconeixement". 

L'objectiu del taller era que els infants aprenguessin qui pot tocar el seu cos i a comunicar situacions de risc, per prevenir abusos sexuals.

Vox va fer campanya contra el programa Coaeduca't i la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians ho va portar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va desestimar les mesures cautelars que s'havien demanat. 

En declaracions al Planta Baixa de TV3, la secretària de Transformació Educativa del Departament d'Educació, Núria Mora, va explicar que el material s'havia retirat "per actualitzar-lo".

"Ha aparegut l'estratègia nacional de drets sexuals i reproductius i tenim un nou marc normatiu. Cal que revisem tot el material, l'actualitzem i el tornem a penjar amb noves propostes", va manifestar. 

Motxilles i sabates als penjadors d'una escola
El nou currículum d'infantil estableix el treball per competències i la coeducació en l'etapa 0-6 anys (ACN/Roger Segura)

Ara bé, va deixar clar que el programa Coeduca't "és plenament vigent" a tots els centres i que "tot el professorat es forma en la coeducació i en la perspectiva de gènere". 

No va voler entrar a si hi havia consens o no al Departament al voltant de l'ús de la paraula "masturbació", però va remarcar que el dossier anava adreçat als mestres i que "no vol dir que els professors arribin a l'aula i diguin 'hola, noies i noies, avui parlem de masturbació', i menys a infantil".

Per Mora, és segur que el currículum ha d'incloure "la part de respecte pel propi cos, saber qui ens pot tocar i qui no, a qui podem mostrar els genitals, com el pediatre a la consulta o els pares i mares quan ens renten, i qui no ho pot fer". 

 

ARXIVAT A:
Educació Infància
Anar al contingut