Madrid

L'Audiència Nacional ordena reobrir la investigació sobre l'accident del Iak-42

L'Audiència Nacional ha decidit fer reobrir la investigació sobre l'accident del Iak-42. La sala penal d'aquest tribunal obliga el jutge Fernando Grande-Marlaska a reobrir el cas en la part que fa referència a la contractació de l'avió en estimar el recurs dels familiars de les víctimes. El juny passat, el jutge va arxivar la investigació sobre la contractació del Iak-42 que es va accidentar a Turquia, i en què van morir 62 militars espanyols el 2003, quan Federico Trillo era ministre de Defensa. La part del procediment relativa als errors d'identificació dels cadàvers d'una trentena de víctimes ja va quedar arxivada al novembre.

Actualitzat

L'Audiència Nacional ha decidit contradir Grande-Marlaska i estimar el recurs presentat pels familiars de les víctimes de l'accident del Iak-42 el maig del 2003 a Turquia, en què van morir una seixantena de militars espanyols. Ara, el jutge Grande-Marlaska es veurà obligat a reobrir la investigació que fa referència a la contractació de l'aparell després d'haver-la arxivat el juny passat.

L'alt tribunal considera que s'han de depurar les eventuals responsabilitats en què podrien haver incorregut determinats funcionaris espanyols en el que fa referència a la inspecció i el control dins i fora d'Espanya de les etapes de contractació i desenvolupament del vol del Iak-42.

La sentència de l'Audiència considera que el jutge Grande-Marlaska es va precipitar en sobreseure la causa, "amb les conseqüències nefastes" que això hagués tingut si no s'hagués interposat un recurs. "Els familiars dels militars morts en aquest accident aeri es mereixen un acte de justícia amb una investigació total", afegeix la sentència.

El 8 de gener, la fiscalia de l'Audiència va sol·licitar la reobertura del cas, en el que va suposar un canvi de postura, ja que fins llavors el fiscal s'havia mostrat contrari a la posició dels familiars de les víctimes. En la resolució d'arxivament de la causa, el jutge justificava la decisió afirmant que cap funcionari tenia l'obligació de verificar si l'avió estava en bon estat i que no havia quedat acreditada "cap anomalia".

El Partit Popular, que estava al capdavant del govern espanyol quan hi va haver l'accident, el maig del 2003 ha considerat una "repugnant manipulació" de la justícia la reobertura del cas poc abans de la celebració d'eleccions.

Anar al contingut