L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, al centre, amb els tinents d'alcalde Víctor Grau i Mar Lleixà
L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, al centre, amb els tinents d'alcalde Víctor Grau i Mar Lleixà

L'Audiència Nacional imposa una fiança d'1,6 MEUR al president d'Efial arran de l'acusació de l'Ajuntament de Tortosa

Actualitzat

ACN Tortosa - L'Audiència Nacional imposa una fiança d'1,6 MEUR al president d'Efial, Antoni Martos, després d'acceptar l'escrit d'acusació de l'Ajuntament de Tortosa. Aquesta quantitat correspon al frau que el consistori ha pogut quantificar amb relació a diversos contractes de suposada licitació i adjudicació irregular que es van fer amb les empreses municipals Gumtsa i Tortosa Esports. A més dels contractes de 2008 i 2011 que ja havia inclòs la Fiscalia en el sumari, el consistori inclou un tercer contracte que eleva les pèrdues a rescabalar d'1,05 MEUR a més d'1,6 MEUR. L'alcalde Jordi Jordan demana que Meritxell Roigé doni explicacions sobre els procediments que es duien a terme amb Efial quan era regidora d'Urbanisme i presidenta de Gumtsa.

L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha explicat que el jutjat número 4 de l'Audiència Nacional ha fixat una nova fiança per responsabilitat civil al president de Efial, Antoni Martos, pel valor quantificat del frau que hauria patit l'Ajuntament de Tortosa i que ha quantificat el consistori en el seu escrit d'acusació. El cost dels contractes adjudicats presumptament de forma irregular "va més enllà" dels 1.050.000 euros que va determinar la Fiscalia i s'eleva a més d'1.600.000 euros, la xifra de la fiança.

Tres contractes investigats

L'escrit del consistori fa menció als dos contractes de Gumtsa i Efial que ja inclou l'escrit del ministeri públic, i n'afegeix un tercer. Es tracta d'un contracte del setembre de 2012 per treballs d'assistència econòmica i financera, de 187.800 euros, una licitació que, com els altres dos casos, es va fer en procediment negociat, sense publicitat, i va acabar adjudicat a la consultora en concursos que dirigia la mateixa empresa, "vulnerant totes les normes de contractació pública".

Els altres dos contractes d'Efial daten de 2008 i 2011, en concepte també de serveis per a treballs d'assistència econòmica i financera a l'empresa d'Urbanisme de Tortosa, Gumtsa, presidia llavors per l'exalcaldessa Meritxell Roigé, com a regidora d'Urbanisme. El contracte de 2008 es va adjudicar per 350.000 euros i es va ampliar amb 60.620 euros més. La contractació de 2010 tenia un import de 390.690 euros, prorrogat l'any següent amb una quantitat de fins a 781.380 euros.

Finalment, relacionada amb aquest cas també apareix l'empresa municipal Tortosa Esport, sobre la qual Fiscalia considera que es va fraccionar un contracte sense motivació, en aspectes de comptabilitat i fiscalitat, per valor de 104.810 euros.

Roigé, assenyalada

L'alcalde Jordi Jordan ha defensat que la resposta del magistrat de l'alt tribunal a l'escrit d'acusació de l'Ajuntament, fixant immediatament la fiança per responsabilitat civil, "referma la necessitat" que el consistori s'havia de personar en la causa per recuperar els diners de les presumptes contractacions irregulars. L'exalcaldessa Meritxell Roigé havia rebutjat personar-se en el cas Efial en l'anterior mandat i també en l'actual, quan el grup de Junts va votar en contra de la decisió al plenari.

Roigé no està acusada ni investigada en aquest cas, però és una de les testimonis que citarà el Ministeri Fiscal en el judici. En el sumari, apareixen correus entre l'exalcaldessa, com a presidenta de Gumtsa, i el president d'Efial amb indicacions per part de Martos sobre com la societat urbanística municipal havia d'elaborar el plec de clàusules dels contractes i a qui s'havia de convidar a participar en la licitació. Els contractes, però es van acabar adjudicant a la consultora, "un clar frau a l'administració", segons ha denunciat Jordan.

Jordan ha demanat explicacions públiques a l'exalcaldessa sobre aquests procediments. L'alcalde ha lamentat que Gumtsa facturés feines a Efial que havia de fer la societat municipal, que es creés "una doble administració" per fer contractes a preus "fora de mercat" i amb serveis "sobredimensionats", i que es fessin adjudicacions que esquivaven "la supervisió" de la intervenció i la secretaria municipal.

De fet, l'escrit d'acusació particular inclou informes de l'interventor de l'Ajuntament de Tortosa on ja alertava de la situació de les societats municipals i demanava que es "redimensionés" el sector mercantil local i es "dissolguessin" les empreses que no aportaven "cap avantatja comparativa en la prestació directa o indirecta de serveis públics" i que generaven "més despesa per falta d'impediments legals per executar-les o controlar-les". "Això explica per què la senyora Roigé no s'hagi volgut personar mai en aquesta investigació de l'Audiència Nacional", ha sentenciat Jordan.

Gumtsa, "un instrument ineficaç"

L'alcalde de Tortosa ha criticat que Gumtsa "no va ser un instrument per fer més eficaç la gestió de la contractació de l'obra pública". "Va ser un instrument ineficaç, deficitari, per a externalitzar funcions que podia fer l'Ajuntament i eludir la intervenció fiscalitzadora i econòmica de l'interventor i secretari municipal", ha afegit l'alcalde de Tortosa.

Sis anys de presó i el retorn dels diners

L'Ajuntament de la capital ebrenca acusa el president d'Efial, Antoni Martos, dels delictes continuats de prevaricació administrativa, de frau en l'administració i de malversació de fons públics, i li reclamen una inhabilitació per ocupar càrrec públic i sis anys de presó, la pena màxima. "Treballem per recuperar aquests diners i insistim que és fonamental l'acusació presentada per l'Ajuntament. Si avui aquí hi hagués un altre alcalde, concretament una alcaldessa, no estaríem on estem", ha recriminat Jordan.

"Això dels pòdiums, va com va", ha ironitzat Jordan, que ha apuntat que "Tortosa és medalla de bronze" en el frau patit en aquest cas de corrupció, només per darrere dels ajuntament de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) i Ascó (Ribera d'Ebre). Jordan ha insistit que el cas Efial és un dels casos de corrupció més importants del país i que està vinculat a la corrupció del cas 3% de Convergència.

Anar al contingut