Les xifres de l'atur són positives per a un mes de setembre, però la pandèmia fa que quedin distorsionades (EFE/Nacho Gallego)
L'atur puja un 7,11% respecte al segon trimestre de l'any

L'atur millora a Catalunya: els ERTO frenen els acomiadaments, però no tots

Aquest setembre l'atur ha caigut per segon cop des de l'inici de la pandèmia

RedaccióActualitzat

El setembre va ser un bon mes per a l'ocupació, millor del que s'esperava donades les circumstàncies. A Catalunya, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social va pujar en més d'11.000 persones. I això vol dir que es van crear llocs de treball. A Espanya, l'afiliació va pujar en més de 84.000 persones

 

D'aquesta manera, l'atur s'ha reduït en 2.400 persones a Catalunya i en 26.000 al conjunt d'Espanya.

Són els millors números en 25 anys; ara bé, el cert és que la pandèmia està distorsionant, i molt, les estadístiques. Primer, perquè els ERTOs estan frenant els acomiadaments, i també perquè la temporada d'estiu a la pràctica no ha existit i, per tant, ni s'ha contractat ni s'ha acomiadat un cop acabada la temporada.

La contractació de professorat a les escoles ha destacat en l'augment de l'afiliació a la Seguretat Social, especialment entre les dones.
Tot i això, la contractació és inferior a l'any passat en 400.000 persones.

Els treballadors que continuaven en expedients temporals d'ocupació a finals de setembre eren 728.000, una cinquena part dels que hi va arribar a haver a l'abril.

I entre les tendències moderadament positives de la contractació a Catalunya destaquen el sector de la construcció i el de la indústria.


Un any complicat per a la indústria

Els resultats d'aquest setembre no amaguen que està sent un any complicadíssim per a la indústria. Moltes empreses aguanten gràcies a la fórmula dels ERTOs, però també n'hi ha moltes que ja han presentat expedients per acomiadar. Fins a l'agost, a Catalunya s'han presentat 133 EROs que han afectat gairebé 4.500 persones. Una part d'aquests són d'indústries, i moltes són en territoris lligats amb el sector de l'automoció.

 
ARXIVAT A:
Atur
Anar al contingut