L'Associació Catalana de Drets Civils tem que hi ha hagi més líders polítics presos després de la providència del TS

L'Associació Catalana de Drets Civils tem que hi ha hagi més líders polítics presos després de la providència del TS

L'Associació Catalana de Drets Civils tem que hi ha hagi més líders polítics presos després de la providència del TS

Pla general de l'alcaldessa de Girona amb integrants de l'Associació Catalana de Drets Civils amb la pancarta que demana "llibertat presos polítics" aquest 12 de desembre del 2017 (horitzontal)

Pla general de l'alcaldessa de Girona amb integrants de l'Associació Catalana de Drets Civils amb la pancarta que demana "llibertat presos polítics" aquest 12 de desembre del 2017 (horitzontal)

ACN Girona.-La providència del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena fa témer a l'Associació Catalana de Drets Civils que augmenti el nombre de líders polítics presos. L'entitat està formada ara per les quinze famílies dels membres del Govern cessat en aplicació del 155, a més de les de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Després que aquest dilluns el Suprem hagi decidí eixamplar la investigació, els membres de l'entitat temen que es puguin emprendre mesures contra més líders polítics. L'entitat ha obert un compte per ajudar les famílies a tenir fons suficients per atendre necessitats. La tresorera, Diana Riba, ha explicat que un viatge amb cotxe fins a una presó de Madrid "pot costar 350 euros" i poden fer fins a "sis visites mensuals". De la seva banda, la presidenta de l'entitat, Meritxell Lluís, ha dit que es van "enfonsar" quan el Tribunal Suprem només va deixar en llibertat cautelar sis dels deu presos. L'entitat s'ha presentat en societat aquest dimarts a Girona on l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha demana que "el 'No esteu sols' no sigui només un lema".

Els membres de l'Associació Catalana de Drets Civils temen que aviat siguin més de quinze famílies les que en formin part. L'entitat va néixer a finals de novembre per atendre les diferents necessitats que tenen els familiars dels líders polítics i socials catalans que estan a la presó. Una de les integrants de l'entitat, Betona Comín, ha explicat en la presentació de l'entitat a Girona que "pot passar" que siguin més per les investigacions de la providència del Tribunal Suprem anunciades aquest dilluns que afecten al comitè estratègic creat per impulsar el procés independentista i en referència a la investigació de la Mesa del Parlament ja iniciada. "Aquesta associació permet crear també una xarxa personal entre les famílies afectades", segons ha explicat la presidenta Meritxell Lluís. Lluís ha fet una crida a "seguir enviant cartes" a Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart perquè per a ells "cada carta" suposa "un alè d'esperança". Lluís ha explicat que els familiars estan "ferms, serens i tristos". "Quan vam veure la interlocutòria el passat dilluns ens vam enfonsar", ha explicat la presidenta i parella de Josep Rull. Tot i que el seu marit va sortir al carrer lamenta que "hem passat de deu presos polítics a quatre". A llarg termini L'entitat entén que el procés judicial i l'amenaça de la presó es pot estendre a més persones i té por que la situació es prolongui en el temps ja que fins ara només s'han pres mesures cautelars. Per això, la idea que tenen és fer una previsió mensual de les possibles despeses de les famílies. "Atenem cas per cas perquè les situacions són molt diferents segons la realitat personal", explica la tresorera Diana Riba. Riba ha detallat que una visita amb cotxe fins a Madrid els pot costar uns 350 euros i que un bitllet a Brussel·les "pot sortir encara més car". Riba recorda que a les presons poden fer fins a sis visites mensuals i que no volen perdre l'oportunitat d'estar amb la seva parella. Les visites familiars, segons ha explicat, duren "uns quaranta minuts". "L'entrada inicial va ser molt bona", explica Riba per les aportacions fetes al compte corrent que han obert. Des de la seva pàgina web, l'Associació Catalana de Drets Civils també ofereix la possibilitat de fer aportacions amb caràcter mensual. "Sempre deixarem, com a mínim, entre un 30% i un 40% dels diners al fons", assegura, "perquè cal pensar a llarg termini i no només mes a mes". Durant la presentació de l'associació a Girona, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha fet una crida a la col·laboració ciutadana. "El 'No esteu sols' no pot ser només un lema i s'ha de demostrar amb fets", ha assegurat. Diverses organitzacions independentistes de la ciutat organitzaran actes properament per recollir diners per ajudar a aquesta entitat i per a la caixa de resistència que ja ha pagat les fiances imposades per la justícia espanyola en els diferents processos oberts.