Recreació del virus SARS-CoV-2, de la Covid

El tractament amb plasma d'infectats de covid de l'assaig "Jo em corono" no és efectiu

Un assaig clínic ha conclòs que l'ús de plasma de convalescents de covid-19 - és a dir, amb nivells alts d'anticossos - no presenta cap millora per als pacients

RedaccióActualitzat

La covid-19 ha fet treballar els científics contra rellotge per trobar tractaments efectius. Una de les investigacions en què hi havia posades esperances era l'ús del plasma de convalescents de covid-19. L'estudi ha acabat i conclou que no és efectiu. Demostra que no hi ha diferències a l'hora de presentar complicacions entre els pacients que van rebre aquest plasma i els que no.

Aquest assaig, liderat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, en col·laboració amb l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i altres hospitals catalans, es va fer molt conegut per la iniciativa solidària "Jo em corono", que va recollir en pocs dies un milió d'euros per a la investigació de la covid-19.

Dues cares molt conegudes van donar suport a aquest estudi, el doctor Bonaventura Clotet i l'infectòleg Oriol Mitjà:

L'estudi també comptava amb el suport econòmic -entre altres- de Grifols, empresa líder mundial en hemoderivats i productes de plasma, el component líquid de la sang.


Com funcionava i quin ha estat el resultat

L'administració de plasma de convalescents és un tipus d'immunoteràpia passiva que transfereix la sang de pacients que han patit una infecció -en aquest cas el coronavirus -, per tant, amb un alt nivell d'anticossos.

Per provar l'eficàcia d'aquest tractament en casos de covid lleu, l'assaig va agafar la mostra de 376 voluntaris, en els primers 7 dies des del començament dels símptomes. A una meitat, se'ls va subministrar plasma de convalescents del virus. A l'altra, un sèrum salí. Després de 60 dies, es va demostrar que no hi havia diferències significatives.

La doctora Andrea Alemany, del Servei de Malalties Infeccioses de Can Ruti, explica que van constatar que la càrrega de virus els dies de símptomes i la inflamació a la sang "van ser iguals en els dos grups".

Es tracta de pacients que van anar a l'hospital presentant un quadre de covid lleu entre el novembre del 2020 i el maig del 2021.


Tractament descartat?

Tot i els resultats, però, no descarten que l'ús d'aquesta teràpia podria ser efectiva en altres circumstàncies. De fet, altres estudis han donat resultat positius amb l'ús de plasma. Dos investigacions als Estats Units i l'Argentina van trobar que disminueix el risc de mort per covid en persones que tenen aquesta malaltia en un estadi greu.

La doctora Alemany, que ha liderat l'estudi, creu que "els resultats d'aquest estudi no descarten definitivament l'ús d'aquesta teràpia que encara podria ser efectiva si es millora la dosi i l'afinitat dels anticossos i els procediments per processar el producte".

Tot i que es podria continuar investigant, ara per ara, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no recomana l'ús del plasma com a tractament de la covid.

 

ARXIVAT A:
Investigadors catalansCoronavirus Recerca científicaCiènciaCovid-19
Anar al contingut