L'Argentina legalitza l'avortament fins a les 14 setmanes en una votació històrica

La votació s'ha resolt a favor de la legalització de la interrupció de l'embaràs per 38 vots a favor, 29 en contra i una abstenció

AgènciesActualitzat

El Senat de l'Argentina ha aprovat aquest dimarts la legalització i despenalització de l'avortament al país, després de diverses hores de debat i una votació molt ajustada en la qual finalment els partidaris del projecte de llei que permet la interrupció voluntària de l'embaràs fins a les 14 setmanes han demanat els suports necessaris.

Calien la meitat més un dels vots del Senat, i després de la confirmació del vot a favor dels senadors que es mantenien indecisos, finalment el projecte de llei ha aconseguit recaptar 38 vots a favor, enfront de 29 en contra i una abstenció, un resultat que ha superat les projeccions fetes fins al moment.

Aquesta decisió converteix l'Argentina en el tercer país sud-americà a legalitzar aquesta pràctica, juntament amb l'Uruguai, que ja ho va fer l'any 2012, i Guyana, on és legal des del 1995. Al Carib, només Cuba ho permet.
 

En un context marcat per la polarització entre partidaris i detractors d'aquesta llei que permet l'avortament, els manifestants "verds", pro-elecció, i els "celestes", antiavortament, han omplert els carrers a l'espera de la votació d'aquesta tan anticipada legalització proposada pel president, Alberto Fernández.

Manifestants "celestes" antiavortament protestant a les portes del Senat (Reuters/Matias Baglietto)
 


Han hagut de passar dos anys des que el Senat argentí va rebutjar aquesta proposta de llei l'agost del 2018. Aleshores van ser 38 els vots en contra del canvi legislatiu i 31 a favor. Però la victòria el desembre del 2019 de Fernández al capdavant del Frente de Todos, una coalició de partits d'esquerra i centreesquerra, va impulsar de nou la iniciativa fins a l'aprovació d'aquest dimecres.

El Frente duia la legalització de l'avortament fins a les 14 setmanes al programa electoral.

Des que l'Argentina va recuperar la democràcia, l'any 1983, més de 3.000 dones han mort en avortar sense les garanties sanitàries adequades.

ARXIVAT A:
Avortament Argentina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut