L'ANC exigeix abans del 21 de desembre una estratègia per implementar la república

Asseguren que, si el govern de Quim Torra no fixa un pla, li retiraran el suport i convocaran mobilitzacions

Actualitzat

Ultimàtum de l'Assemblea Nacional Catalana al govern de Quim Torra. Li exigeix que, abans del 21 de desembre, tinguin "una única i nítida estratègia de govern per a la implementació de la república catalana".

Asseguren que, si no la tenen, "no acompanyarem" el govern, sinó que "hi serem crítics amb mobilitzacions que tindran aquesta orientació".

L'Assemblea ha fet un balanç dels quatre mesos de govern que la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha definit com a "força crític". Paluzie ha assegurat parlat de disfuncions entre el que es diu i el que es fa i ha fet diverses peticions:

"Demanem que es garanteixi un acord estratègic i de gestió entre ERC i JxCat i que es recuperi la unitat d'acció amb la CUP."

També han exigit que es posi en marxa el consell de la república i que el govern "coordini tàcticament" tots els actors compromesos amb la república.

Per últim, l'Assemblea demana que "qui no es vegi amb cor" de tirar endavant "que faci un pas enrere i deixi pas".

La via unilateral, "la més realista"

L'ANC ha previst tres possibles escenaris i, després d'analitzar-los, creuen que "el més realista" és la via unilateral:

"Ens reafirmem en la via unilateral. Ens hem de preparar des d'ara mateix."

Paluzie ha explicat la postura de l'ANC un any després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 en una roda de premsa a la seva seu, al carrer Marina de Barcelona, després de celebrar una reunió extraordinària del seu secretariat.

Segons Paluzie, els altres dos escenaris que han estudiat són un referèndum acordat de manera bilateral o bé un referèndum acordat després que l'hagin forçat organisme internacionals.

El primer "malauradament no el creiem realista" i el segon el veuen "poc probable", malgrat que consideren que "hi ha un llindar de vulneració de drets" o possibles efectes econòmics, que el podríem arribar a forçar.

Per últim, Paluzie ha demanat al govern que també treballi per preparar aquest escenari, i s'ha dirigit a la ciutadania:

"Hem d'estar segurs que, si ens preparem amb rigor, arribarem a l'objectiu de la república."

ARXIVAT A:
Procés catalàANC
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut