Un home espera el metro a Nova York aquest dissabte, una estona abans que s'aturés el servei. (Foto: Reuters)
Un home espera el metro a Nova York aquest dissabte, una estona abans que s'aturés el servei. (Foto: Reuters)
Nova York

L'alcalde de Nova York veu en l'huracà una "amenaça de mort" per a la població

L'huracà "Irene" ha obligat les autoritats nord-americanes a decretar l'estat d'emergència en set estats de la costa est, des de Carolina del Nord fins a Connecticut, passant per Nova York. L'"Irene" amenaça 65 milions de nord-americans. Per l'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, el pas de l'huracà "Irene" per la ciutat dels gratacels representa una qüestió de "vida o mort" per a la població.

Actualitzat
De cara a la "visita" del cicló Bloomberg, va ordenar l'evacuació de totes les zones de la ciutat que estiguin al nivell del mar abans de dissabte a la tarda. Això ha afectat 250.000 novaiorquesos que viuen als barris baixos de la ciutat. A més, des de divendres s'han evacuat 7.000 pacients d'hospitals i geriàtrics situats a les zones més vulnerables. En total, 370.000 persones han estat evacuades de forma forçada.

Per convèncer tots aquells que no haguessin fet cas de les advertències, l'alcalde ha dedicat el matí de dissabte a demanar-los que comencessin a buscar refugi "de manera immediata" i ha recordat que des de les sis de la tarda, hora catalana, ja no disposen de transport públic -autobusos, metro i trens- per fer-ho. Depenent dels vents, també pot ser que es tanquin els ponts que connecten Manhattan amb la resta de districtes.

Malgrat que l'huracà s'ha debilitat quan ha tocat terra, a través de la costa de Carolina del Nord, Bloomberg ha comunicat que les patrulles de policia estant recorrent els carrers de la ciutat que s'han d'evacuar avisant els veïns per megafonia que han de marxar "ara".

Bloomberg ha advertit que la tempesta que s'acosta serà "molt seriosa" i, per molt que hagi perdut intensitat, "cal preparar-se per al pitjor escenari". Les previsions apunten que el cicló arribi a Nova York aquest diumenge, entre el migdia i el vespre.

"Està començant a ploure a Coney Island, però aquestes només són les primeres gotes", ha advertit l'alcalde.

Obama demana "prendre's seriosament" l'amenaça

Unes hores abans de l'arribada de l'huracà "Irene" als Estats Units, el president del país, Barack Obama, va voler avisar de la seva virulència. Ha advertit que el cicló és "extremament perillós" i ha cridat la població a prendre's seriosament l'amenaça d'un cicló que ja va causar sis morts al seu pas pel Carib.

L'huracà "Irene" ha impactat a Carolina del Nord aquest dissabte. Desenes de milers de persones han estat evacuades i 65 milions viuen a la zona que pot ser afectada pel cicló. A l'espera que arribi l'huracà, les autoritats de tretze estats de la costa est han declarat l'estat d'emergència per fer front després més ràpidament a les reconstruccions pels danys que es puguin ocasionar.

Les companyies aèries van començar aquest dijous a suspendre alguns vols i les elèctriques adverteixen de grans apagades per a les pròximes hores. L'huracà, de moment, té una força un d'una escala de cinc, amb vents que arriben als 150 quilòmetres.
Anar al contingut