L'alcalde de Cabrera defensa davant del jutge del cas 'Volhov' la legalitat dels tràmits urbanístics de la Villa Bugatti

ACN Barcelona - L'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir, ha assegurat aquest dilluns al jutjat de Barcelona que l'investiga per irregularitats urbanístiques que el projecte per construir una escola d'educació especial a la finca de Villa Bugatti va seguir tots els procediments legals reglats i que no es va saltar o accelerar cap tràmit. Mir està investigat en el marc de l'operació Volhov i va ser arrestat l'octubre del 2020 per suposadament un tràfic d'influències en la tramitació d'aquest projecte, però ha negat que se sentís pressionat per l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell. Segons han explicat fonts jurídiques, Mir ha respost totes les preguntes del magistrat instructor i ha detallat punt per punt els tràmits administratius i urbanístics que es van fer.

Mir ha explicat que la Villa Bugatti tenia permís d'usos residencials i hotelers, i es volien canviar a hotelers i d'equipament educatiu per poder-hi fer una escola de la Fundació Brot, de la qual formava part Vendrell, també investigat. La promotora del projecte havia d'urbanitzar la zona i cedir uns terrenys a l'ajuntament. El ple municipal va aprovar el projecte inicial el febrer del 2020, però el projecte provisional no es va arribar a votar perquè la Guàrdia Civil va fer les entrades i escorcolls i diverses detencions relacionades amb el projecte.

L'alcalde ha explicat que la majoria de promotors trucaven a l'ajuntament per saber com estaven els seus projectes i que Vendrell era un mes. En aquest sentit, ha negat qualsevol tipus de pressió. El magistrat no ha preguntat a Mir sobre el suposat finançament del Tsunami Democràtic, una tesi que la Guàrdia Civil va plasmar en els primers documents com a destí final dels diners obtinguts amb aquesta operació urbanística i altres.

També ha declarat l'exregidor d'Urbanisme del municipi Enric Mir, que va dimitir arran de la seva detenció. L'exregidor ha respost només al seu advocat i ha negat qualsevol tipus d'irregularitat, en el mateix sentit que l'alcalde. A més, ha justificat documentalment el motiu pel qual tenia 38.000 euros en metàl·lic al seu despatx municipal. Ha explicat que pocs dies abans de ser arrestat va vendre una casa i una maquinària que hi havia dins. La maquinària li van pagar en metàl·lic i els mateixos diners li havien de servir per pagar l'endemà les arres d'un terreny que volia comprar. Com que poc abans li havien entrat a robar a casa, va dur els diners a dependències municipals, on els va trobar la Guàrdia Civil. Això el va obligar a dimitir.

En una altra peça de la investigació sobre suposades irregularitats econòmiques al voltant del procés sobiranista que investiga el jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, aquest dilluns també ha declarat Gerard Figueras, exsecretari general de l'Esport de la Generalitat, pel nomenament de l'exregidora del PDeCAT a Barcelona Maite Fandos per a un càrrec de confiança a la Diputació de Barcelona. Fandos es va quedar sense càrrec a l'Ajuntament arran de les eleccions del maig del 2019. Aleshores va demanar feina en alguna administració que governés el seu partit i la van nomenar assessora tècnica de l'àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial. Figueras ha explicat que era un càrrec de confiança de lliure designació i que per tant podien contractar a qui volguessin. També ha defensat la vàlua professional de Fandos per al càrrec.

Anar al contingut