Projecte de l'edifici de l'Hermitage a Barcelona, obra de Toyo Ito
Projecte de l'edifici de l'Hermitage a Barcelona, obra de Toyo Ito

Barcelona tomba el projecte del nou museu Hermitage al costat de l'Hotel Vela

Quatre informes encarregats a experts posen en dubte que la ubicació proposada sigui adequada per a un equipament d'aquestes característiques

Actualitzat

L'Ajuntament de Barcelona rebutja que el Museu de l'Hermitage s'ubiqui a la Bocana Nord del Port, d'acord amb els quatre informes encarregats a experts que expressen "dubtes sobre la idoneïtat de l'emplaçament".

De tota manera, es mostra obert a una "reformulació" del projecte i a altres localitzacions alternatives, com ha dit la tinenta d'alcaldia Janet Sanz:

"Si els promotors incorporen les reformulacions del projecte que demanen els informes dels experts i es proposa un emplaçament diferent, l'Ajuntament estudiarà el museu com qualsevol altra iniciativa econòmica privada a la ciutat."

Per a Sanz, "els projectes s'han d'adaptar a la ciutat, i no la ciutat als projectes".

"Cap dels informes estratègics sobre mobilitat, urbanisme, sostenibilitat econòmica i cultural és positiu i identifiquen amb més insistència els dubtes que des de la ciutat ja s'havien vist."

 

Ubicació, al costat de l'Hotel Vela, que l'Ajuntament rebutja


Dels informes urbanístics i de mobilitat, Janet Sanz ha destacat que és un lloc molt fràgil de cara a possibles llevantades.

"Sobre l'emplaçament, els experts coincideixen en els riscos de seguretat ja que és una zona molt fràgil, com s'ha vist la passada setmana amb el temporal, amenaçada per l'augment del nivell del mar, i hauria d'alertar-nos els desperfectes que han patit l'edifici Desigual i l'Hotel Vela."

Sanz considera que si l'Hermitage se situés a la Bocana Nord del Port no tindria una bona connectivitat.

"Es bloquejaria i saturaria la mobilitat de la zona, tenint en compte les dificultats de l'ús del vehicle privat a través del Passeig Joan de Borbó, que hi ha una única línia d'autobús i que la parada de metro més propera està a dos quilòmetres."

En el context actual de sostenibilitat, afegeix Sanz, s'hauria de tenir en compte, abans d'edificar un museu nou, estudiar la possibilitat de rehabilitar alguns dels molts edificis patrimonials de gran valor arquitectònic i construccions de serveis infrautilitzats que té la ciutat.

Sense negar el "valor icònic" de l'edifici de Toyo Ito que proposen els promotors de l'Hermitage, l'informe urbanístic constata que "no hi hauria articulació amb la trama urbana de la ciutat".

 


La part baixa del Paral·lel, propera al World Trade Center; el Parc de la Barceloneta en terrenys de l'antiga Gas Natural; la zona final de la Rambla Prim al Fòrum o l'edifici de les Tres Xemeneies a Sant Adrià són quatre emplaçaments alternatius que planteja l'informe dels experts.

El tinent d'alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha comentat que l'informe sobre la sostenibilitat econòmica de l'Hermitage, elaborat per Eureca, analitza l'estructura organitzativa del museu, amb una estratègia de previsió de repartiment de dividends, que no explicita l'assignació a favor de la fundació.

"Planteja dubtes sobre l'encaix del projecte en la definició de museu establerta en la Llei de Museus de la Generalitat de Catalunya."

Ha dit que l'informe tècnic expressa "un excés d'optimisme" plantejat pels impulsors de l'Hermitage, "amb una xifra de visitants que pot estar sobrevalorada - 800.000 visitants el primer any i 1,5 milions en pocs anys -, unes perspectives de creixement del 5% durant deu anys consecutius".

Museu Hermitage, a Moscou


Els tècnics aconsellen "elaborar escenaris pressupostaris més prudents", revisar les dades de valoració de les inversions inicials del projecte, sobretot els referits a la construcció de l'edifici.

Tot i que els experts admeten que la creació de l'Hermitage de Barcelona podria tenir un "efecte econòmic remarcable", al voltant de 21 milions d'euros anuals per als anys 2024 i 2025, "el fet que sigui una iniciativa amb ànim de lucre, almenys en l'inici de les seves activitats, i que no disposi d'una estratègia o oferta d'entrades gratuïtes, condiciona i limita el seu potencial impacte social".

Terrenys on es projectava la ubicació de l'Hemitage Barcelona


Des de la perspectiva del turisme, el museu, precisen els tècnics, podria contribuir a "reforçar l'atractiu de Barcelona en els dos aspectes més ben valorats pels visitants: l'arquitectura i la cultura", però apunta que una altra localització a la ciutat seria "una oportunitat per millorar la distribució dels visitants".

L'últim dels informes, fet pel fundador i exdirector del CCCB Josep Ramoneda, que analitza l'Hermitage en clau cultural, considera que es troba a faltar en el projecte actual la petjada del primer projecte museològic elaborat per Jorge Wagensberg, mort al març del 2018, que preveia una forta presència de la relació entre art i ciència.

"Sense aquest projecte cultural no s'acaba d'entendre el sentit que tindria la presència d'aquesta iniciativa a la ciutat, perquè seria merament un element de franquícia", ha apuntat Subirats, que ha demanat així mateix "una reformulació del museu que es vol fer."

Com que no es tracta d'un projecte públic, Janet Sanz ha dit que no proposarà emplaçaments concrets, però estarà obert a escoltar noves localitzacions que tinguin en compte les reformulacions sol·licitades pels informes dels experts.

L'últim projecte arquitectònic i museístic de l'Hermitage Barcelona preveia un edifici amb sis sales d'exposició i la firmava el prestigiós arquitecte japonès Toyo Ito.

Vista interior del projecte de l'edifici de l'Hermitage a Barcelona
Vista interior del projecte de l'edifici de l'Hermitage a Barcelona


Amb el segell d'aquest premi Pritzker, es va voler enfortir la imatge d'un projecte museístic que es va presentar oficialment el juny del 2016, a la Llotja de Mar de Barcelona. I que ha passat per tota mena de vicissituds: canvis d'emplaçament, canvis en el disseny de l'edifici i, ara fa dos anys, la mort del seu director artístic i un dels principals ideòlegs, Jorge Wagensberg.

Després d'un ball de possibles ubicacions, l'Hermitage va aconseguir el vistiplau del Port de Barcelona per instal·lar el museu en uns terrenys de la bocana nord, al costat de l'Hotel Vela. En un solar que l'Ajuntament va requalificar per a ús cultural. Però el govern municipal de Colau sempre ha tingut reserves respecte a aquest nou museu.

El fracàs d'altres subseus de l'Hermitage, i el dèbil ecosistema museístic de la ciutat, han generat dubtes sobre la viabilitat del projecte. I han dividit, a favor i en contra, els veïns de la Barceloneta.

Acció de la plataforma que defensa el projecte de l'Hermitage


Divendres, una quarantena d'associacions esportives, veïnals i gastronòmiques del barri van firmar un manifest a favor i van repartir reproduccions de futures obres del museu per la ciutat.

El projecte, d'iniciativa 100% privada, l'impulsa el dissenyador Ujo Pallarés, que té el suport del fons d'inversió helveticoluxemburguès Varia, que controla el 80% de les accions.

El museu requereix una inversió de prop de 50 milions d'euros i té un acord tancat amb el museu rus per poder disposar d'obres durant mig segle, unes peces que es volen exposar fent entrar en diàleg la ciència i l'art.

 

A favor i en contra

El grup municipal de Junts per Catalunya (JxCat) a l'Ajuntament de Barcelona ha considerat com una "falta d'ambició per la ciutat i un excés d"ideologisme'" el rebuig del govern municipal a la ubicació del Museu de l'Hermitage al Port de Barcelona.

Ciutadans considera "una nova oportunitat perduda" que l'Ajuntament de Barcelona hagi decidit no autoritzar la instal·lació d'aquesta iniciativa cultural.

El grup municipal de Barcelona pel Canvi a l'Ajuntament de Barcelona ha expressat que considera un "gran error" rebutjar el projecte del Museu de l'Hermitage al barri de la Barceloneta i lamenta la forma amb la qual el govern municipal ha gestionat aquest tema.

En canvi, la Plataforma per un Port Ciutadà considera que els informes tècnics encarregats per l'Ajuntament de Barcelona avalen la seva posició contrària a la instal·lació del Museu de l'Hermitage en terrenys de la Barceloneta.

 

ARXIVAT A:
ArtUrbanisme
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut