Els combois només porten menjar i mantes, però no aigua, una necessitat imperiosa a la Franja

L'ajuda a Gaza, insuficient: "Començaran a morir persones per la manca de medicaments"

Els medicaments que han entrat avui a Gaza serviran per atendre unes 1.200 persones, en una zona en què hi ha desenes de milers de ferits. A més, no s'ha pogut entrar ni aigua ni combustible

RedaccióActualitzat

Dues setmanes després que comencés la guerra a Gaza, finalment aquest dissabte ha entrat per primera vegada l'ajuda humanitària a la Franja. Ara bé, Israel n'ha restringit la distribució al sud.

De moment, només han pogut entrar una vintena de camions humanitaris, que són els que Israel va pactar amb els Estats Units, mentre a les portes de Rafah en continuen aturats un centenar i dos avions carregats de menjar i medicaments.

Les Nacions Unides confirmen que els vint ja són a dins i reiteren que és un nombre insuficient per pal·liar la catàstrofe humanitària que s'està vivint a Gaza. De fet, denuncien que els combois "a penes" cobreixen les necessitats sanitàries a l'enclavament palestí.

"A dins de Gaza, els hospitals han arribat a un punt de col·lapse per la manca de medicines i subministraments mèdics", adverteix l'Organització Mundial de la Salut.

En una entrevista al 324, la coordinadora de Metges sense Fronteres a Espanya, Raquel González, ha explicat que abans de l'esclat del conflicte la situació humanitària a Gaza ja era precària i que si no s'hi posa remei, començaran a morir persones als hospitals per falta de material sanitari.

"Prop de 600.000 persones s'han desplaçat al sud de Gaza. No hi ha aigua potable des de fa dies, falten aliments, el sistema de salut està col·lapsat."

Concentració a favor de Palestina al pas de Rafah (EFE/Khaled Elfiqi)

I és que, per exemple, la quantitat de medicaments que han entrat avui a Gaza serviran per atendre unes 1.200 persones, en una zona en què hi ha desenes de milers de ferits.

A més, com alerten les organitzacions humanitàries, a l'entrega d'avui només hi ha menjar enllaunat, mantes i matalassos. No inclou aigua, una necessitat imperiosa ara mateix per als habitants de la Franja. Segons UNICEF, només han pogut entrar 44.000 ampolles d'aigua. Tampoc hi ha combustible, necessari per a la generació d'electricitat als hospitals.

"Aquests vint camions a penes podran començar a pal·liar les necessitats humanitàries al sud, mentre que als que han quedat al nord és molt probable que no els arribi gens d'ajuda", alerta González.

 

Guterres exigeix un alto el foc i ajuda humanitària sense restriccions a Gaza

Des d'Egipte, on se celebra una cimera per la pau al Pròxim Orient, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha exigit una "entrega continuada" de l'ajuda necessària a la Franja de Gaza.

Guterres va anar aquest divendres al pas de Rafah per supervisar els preparatius per a l'entrada d'ajuda humanitària, i des del seu seient ha fet aquesta denúncia a la cimera:

"Allà vaig ser testimoni d'una catàstrofe humanitària a temps real. Per un costat, centenars de camions plens d'aliments i subministraments essencials. De l'altra, dos milions de persones a l'altra banda de la tanca sense aigua, menjar, combustible i medicines."

Per tot això, el secretari general de l'ONU ha exigit un alto el foc immediat i l'entrada d'ajuda humanitària immediata i sense restriccions per a la població civil a Gaza, així com l'alliberament dels ostatges israelians.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, al pas de Rafah aquest divendres (EFE/Khaled Elfiqi)

A la cimera també hi ha intervingut el president palestí, Mahmud Abbas, que ha defensat la solució dels dos estats per a Palestina, i ha implorat l'obertura de corredors humanitaris a la Franja.

En el discurs d'obertura de la cimera, el president egipci, Abdel Fatah al-Sisi, ha exigit a la trentena de països participants --entre els quals, Espanya, i amb l'absència d'Israel-- un full de ruta per acabar amb la crisi humanitària a la Franja de Gaza. També ha reiterat la seva oposició al desplaçament forçós dels palestins a la península egípcia del Sinaí.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaEgipteGuerra Hamas-Israel
Anar al contingut