La Xina també va respondre a la visita de Pelosi desplegant maniobres militars a Taiwán
La Xina respondre a la visita de Pelosi desplegant també maniobres militars a Taiwan (Reuters/Tyrone Siu)

La Xina suspèn acords clau amb els EUA en represàlia pel viatge de Pelosi a Taiwan

La decisió de Pequín afecta àmbits com la repatriació d'immigrants il·legals, la lluita contra els delictes transnacionals o les converses per lluitar contra la crisi climàtica, entre d'altres

RedaccióActualitzat

Continuen les conseqüències del viatge d'aquesta setmana de la presidenta de la Cambra de Representants nord-americana, Nancy Pelosi, a Taiwan, un estat que la Xina considera territori propi. Aquest divendres, Pequín ha anunciat que suspèn diversos mecanismes de cooperació amb els Estats Units.

La Xina ha anunciat vuit mesures en l'àmbit judicial, de crisi climàtica i en alguns mecanismes de seguretat. La decisió afecta, entre altres, les converses militars d'alt nivell, la cooperació per a la repatriació d'immigrants il·legals, per a l'assistència judicial penal, la lluita contra els delictes transnacionals i les converses sobre la lluita contra el canvi climàtic.

Així mateix, Pequín ha cancel·lat una reunió bilateral que ja estava planificada sobre un mecanisme de seguretat marítima. Ha anunciat que sancionarà personalment Pelosi i els seus familiars en resposta a les seves actituds "agressives" i "provocadores".

Pequín considera que Pelosi, que és la tercera autoritat dels Estats Units, "no va fer cas de la preocupació i la ferma oposició" de la Xina al seu viatge a Taiwan i que va "minar la sobirania i la integritat territorial" del país asiàtic. També ha acusat la presidenta de la Cambra de Representants d'"interferir en els assumptes interns de la Xina" i d'"amenaçar la pau i l'estabilitat a l'estret de Taiwan".


Nova resposta després de les maniobres militars

La Xina ja va respondre a la visita de Pelosi tot just 24 hores després que la presidenta nord-americana abandonés Taiwan. Pequín va desplegar les maniobres militars més grans fetes mai a prop de l'illa i va anunciar que continuarien fins diumenge.

Són maniobres amb foc real, que bloquegen per mar i per aire bona part del mar al voltant de Taiwan i amb algunes operacions executades a només 20 quilòmetres de l'illa.

ARXIVAT A:
Estats UnitsXina
Anar al contingut