La Unió Europea accepta ajornar el Brexit fins el 31 de gener de l'any que ve
Un manifestant contrari al Brexit fa onejar una bandera europea davant del Parlament (Reuters/Henry Nicholls)

La Unió Europea accepta ajornar el Brexit fins el 31 de gener de l'any que ve

Una pròrroga de tres mesos que es podria escurçar si el Parlament britànic aprova abans el calendari de sortida

RedaccióActualitzat

Brussel·les ha confirmat la pròrroga de tres mesos per al Brexit, tal com havia demanat Boris Johnson. La Unió Europea ha acceptat un endarreriment fins al 31 de gener del 2020 que el Regne Unit podrà escurçar si, abans, el Parlament de Westminster aprova el calendari de sortida. Aquesta tarda, els diputats britànics debaten si avancen les eleccions al 12 de desembre.

La Unió Europea ha decidit d'aquesta manera avançar-se a la petició que pugui fer Londres per mantenir la iniciativa i forçar Boris Johnson i els britànics a ratificar l'acord que hi ha damunt la taula. Un acord que de cap manera serà modificat, segons la declaració política que acompanya l'oferta d'extensió.

El Consell Europeu ha tramitat la resposta a Londres en forma de comunicació escrita entre caps d'estat i de govern, que s'han estalviat una cimera d'emergència.
 

Donald Tusk confirma en un tuit la data límit del 31 de gener del 2020 (Reuters/Johanna Geron)

En el seu perfil de Twitter, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, diu que "els 27 han acordat que acceptaran la petició del Regne Unit per a una extensió flexible fins el 31 de gener del 2020".

 

Tusk afegeix que espera que la decisió sobre la pròrroga es formalitzi "per procediment escrit". Això significa que no caldrà fer una cimera extraordinària de líders de la UE perquè el nou endarreriment del Brexit es faci efectiu.

El president del Consell Europeu parla de "flexibilitat", en el sentit que el Regne Unit pot marxar de la Unió Europea el primer dia del mes posterior que el Parlament britànic ratifiqui l'acord de sortida. En qualsevol cas, el Parlament europeu tindrà l'última paraula.


França cedeix per la perspectiva d'eleccions al Regne Unit
 

Johnson i Macron en la cimera de fa dotze dies a Brussel·les (Reuters/Johanna Geron)

El govern francès, un dels més reticents a prorrogar la data límit del Brexit, ha accedit finalment a retardar la sortida britànica de la UE. Emmanuel Macron s'ha entrevistat amb Boris Johnson, qui li ha comunicat la possibilitat d'avançar eleccions i, per tant, que els britànics renovin el seu parlament.

Segons l'Elisi, Johnson va informar que alguns partits com els liberals i els nacionalistes escocesos estarien d'acord amb un avançament electoral. Les mateixes fonts subratllen el fet que, tot i aquesta pròrroga, ha quedat "reforçat el caràcter no renegociable de l'acord". I també consideren que Londres ha acceptat que els 27 pugui continuar la seva feina per preparar el futur sense la presència del Regne Unit.

ARXIVAT A:
BrexitBoris JohnsonUnió Europea
Anar al contingut