Europa es blinda per la nova variant: suspèn els vols del sud d'Àfrica i imposa quarantenes

A Bèlgica s'ha detectat un primer cas, el d'una dona jove que havia viatjat a Egipte

Actualitzat

Els països de la Unió Europea ha acordat anul·lar els vols que provinguin dels països de tota la zona del sud d'Àfrica, en un intent de blindar-se de l'aparició d'una nova variant de coronavirus que tindria l'origen a Sud-àfrica. Ja se n'ha detectat un primer cas a la UE, a Bèlgica. Es tracta d'una pacient jove, no vacunada, que havia viatjat a Egipte a través de Turquia. 

El trànsit aeri s'interromp per evitar l'expansió d'un virus que es tem que pugui ser més resistent a les vacunes i que, segons Brussel·les, té preocupada la comunitat científica.

Les restriccions afecten, sobretot, sis països: Sud-àfrica, Namíbia, Zimbàbue, Botswana, Lesotho i Swazilàndia.​

Els resident europeus que arribin d'aquesta zona hauran de fer-se un test de detecció de la Covid i fer quarantena.

Positius en dos avions arribats als Països Baixos

Divendres al vespre han arribat a l'aeroport Schiphol d'Amsterdam dos avions procedents de Sud-àfrica amb 600 passatgers a bord. Les autoritats dels Països Baixos els han posat en quarantena mentre es coneixen els resultats dels tests que els han realitzat. A última hora de la nit, un portaveu ha assegurat que podrien haver detectat dotzenes de positius entre el passatge

Els passatgers dels dos vols estan aïllats en una sala de l'aeroport, separats de la resta de viatgers, davant la preocupació per la variant òmicron de la covid.

Tancament de fronteres a Europa

Espanya ha anunciat que prohibirà els vols procedents de Sud-àfrica i Botswana, una mesura que s'aprovarà al consell de ministres de dimarts vinent.

Itàlia també ha decidit prohibir l'entrada del seu territori a qualsevol persona que hagi estat al sud del continent africà durant els últims 14 dies. El govern demana la màxima precaució davant de la nova variant de Covid. Al llarg de la tarda s'han anat afegint la resta de països: França, Àustria, Croàcia, la República Txeca i els Països Baixos.

Alemanya té previst declarar el sud del continent africà com a zona de risc. A partir d'aquest divendres a la nit, només es permetrà que entrin les persones d'aquesta regió que tinguin la ciutadania alemanya i tothom, vacunat o no, haurà de fer quarantena. 

Una terminal d'aeroport amb viatgers a Itàlia
Itàlia és un dels primers països de la UE a implantar restriccions (EuropaPress/Cecilia Fabiano)(EuropaPress/Cecilia Fabiano)

El Regne Unit i Israel prohibeixen vols

Fora de la Unió Europea, el Regne Unit i Israel han estats els primers a instaurar restriccions i ja han prohibit l'entrada de viatgers que procedeixin d'aquesta zona. Al continent asiàtic, el Japó ha reforçat els controls fronterers i Singapur té previst restringir les arribades de Sud-àfrica i països propers.
 

Què en sabem, de la nova variant de la Covid?

La nova variant s'anomena B.1.1.529 – encara no té nomenclatura en grec, com les variants alfa o delta - i té una proteïna en forma de punxa (en anglès, "spike") que és radicalment diferent de l'original, en què s'han basat les vacunes contra la Covid-19.

La rapidesa de propagació i la resistència a les vacunes són les principals preocupacions d'una variant que també s'ha detectat a Botswana i a Hong Kong.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) farà una reunió d'experts a Ginebra per parlar extensament de la B.1.1.529 i dels riscos que presenta. Les primeres anàlisis preliminars mostren que aquesta variant és la que acumula més mutacions de les trobades fins ara.
 

Salvador Macip demana calma

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, l'investigador de la Universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut a la UOC, Salvador Macip, ha reconegut que "sempre que apareix una variant nova, fa una mica de por, però voldria posar una nota de calma".

Segons Macip, "ja ho hem vist altres vegades: quan apareix una variant més contagiosa, es menja el terreny a l'anterior i és dominant". Ara, "el que fa més por és que aquesta té unes mutacions en la proteïna sobre la qual van els anticossos de la vacuna. Si canvia molt, els anticossos no la reconeixeran. No tenim cap dada que digui que és així, però hi ha el risc".
 

Caigudes a les borses europees

La notícia s'ha notat a les borses europees, que han obert en vermell, arrossegades sobretot per les pèrdues de les empreses relacionades amb el turisme. L'Ibex-35 ha caigut gairebé un 5% en la pitjor sessió des de fa 17 mesos. Ha estat especialment negativa per a les  empreses turístiques i energètiques i els bancs. IAG ha perdut més d'un 15% després de la recomanació de la Unió Europea de cancel·lar els vols.

Al continent asiàtic, els mercats financers han patit la caiguda més forta en tres mesos i el petroli ha baixat més del 3%.

ARXIVAT A:
Coronavirus Certificat CovidAeroportsÀfrica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut