La UE proposa que el certificat per viatjar sigui vàlid nou mesos després de la vacuna

La Comissió Europea recomana també que es prioritzin els passatgers immunitzats amb vacunes contra la Covid aprovades a la Unió

Actualitzat

La Unió Europea recomana un temps límit de nou mesos després d'haver rebut la pauta completa de la vacuna per viatjar amb el certificat Covid. Si s'ha rebut la dosi de reforç, el certificat tindria, de moment, validesa indefinida.

Els canvis són una proposta de la Comissió Europea, que ara els estats membres hauran de validar. Es proposa que s'apliquin a partir del 10 de gener, segons ha informat en una roda de premsa a Brussel·les el comissari de Justícia, Didier Reynders.

Les recomanacions també demanen prioritzar els passatgers que estiguin vacunats amb vacunes aprovades a la Unió.

La proposta també demana que els països reobrin les seves fronteres a partir del 10 de gener a tots els immunitzats amb vacunes aprovades per l'OMS.

L'Executiu comunitari ha tingut en compte l'informe difós dimecres pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, que estima en sis mesos el període de màxima protecció de la vacuna. Hi sumen tres mesos més, fins a nou, perquè els Estats membres tinguin prou temps per administrar les dosis de reforç a la població.

La proposta també canvia les restriccions pels nens i nenes. Entre sis i els dotze anys podran viatjar sense restriccions només si presenten un test negatiu propi o certifiquen haver superat la malaltia els sis mesos anteriors, mentre que els majors de dotze hauran de seguir les mateixes regles que la població adulta.


Més restriccions arreu d'Europa

L'empitjorament de les dades de Covid està fent moure els governs europeus. Per una banda, amb més restriccions i per l'altra, per intensificar la pressió perquè els ciutadans es vacunin i es posin una dosi de reforç.

A França, ha decidit oferir la tercera dosi a tots els ciutadans amb més grans de 18 anys, sempre que hagin passat almenys cinc mesos des de la segona. Ho podran fer a partir d'aquest dissabte.

El govern francès també ha anunciat que el certificat Covid, en cas de no estar vacunat, només es podrà obtenir amb un test negatiu fet les últimes 24 hores, no pas en les últimes 72, com era fins ara.

La mascareta també torna a ser obligatòria a França en tots els espais públics tancats.

A Portugal es tornarà a demanar un test negatiu a tothom que arribi per via aèria, i s'implantarà l'obligació de teletreballar. També es retardarà una setmana el retorn a l'escola després de les festes de Nadal.

Itàlia, a partir del 6 de desembre, només les persones vacunades o que hagin passat la malaltia podran accedir a bars, restaurants, espectacles o gimnasos.

Eslovàquia, el país del món amb la incidència més alta, ha tancat les activitats no essencials durant dues setmanes. El confinament començarà la mitjanit de dimecres a dijous. Hauran de tancar bars, restaurants i locals d'oci i només podran obrir comerços i serveis de primera necessitat. A més, a partir de les vuit del vespre hi haurà toc de queda a tot el país.

A Suïssa la responsabilitat d'introduir una mesura similar recaurà en els ciutadans. I hi ha tensió creixent davant del referèndum de diumenge. 

A Àustria han aplicat la màxima de sacrificar-se ara, amb un nou confinament, per salvar el Nadal. Aquesta és una possibilitat que no descarta Alemanya.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Comissió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut